[ Annons ]

Skatteexperten Anna Sandberg Nilsson har svårt att förstå varför vi fortfarande har lokaler som inte kan dra av moms. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 1 oktober, 2020

”Dags att ändra på momsreglerna”

Hur kan vi ha momsregler som leder till att förskolebarn, flyktingar och äldre får vistas i baracker istället för nyrenoverade lokaler? Den frågan ställer sig Anna Sandberg Nilsson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv.

Det Anna Sandberg Nilsson pekar på är en av många avigsidor med hyresmomsen. Fastighetsägare har behov av att dra av moms och vill därför även lägga moms på hyran. Hyra är i grunden inte momspliktig men det kan påföras så länge man hyr ut till verksamheter med så kallad frivillig skattskyldighet.

– Det stora problemet uppstår när uthyrning görs till hyresgäster som bedriver momsfri verksamhet, till exempel vård, skola och idrottsföreningar. Eller vid deltidsuthyrning, delade arbetsplatser eller för kortare hyresperioder. Då godtas inte frivillig skattskyldighet, säger Anna Sandberg Nilsson.

[ Annons ]

Är det en ny eller renoverad fastighet ska fastighetsägaren dessutom återföra investeringsmoms för de senaste tio åren vilket kan innebära stora belopp. När en privat förskola ville hyra lokaler i Malmö hittade man en som passade med en hyra på 2 500 kr/kvm. När fastighetsägaren insåg att de tappade momsavdraget och dessutom skulle få återbetala moms för investeringen justerades hyran upp till 7 000 kr/kvm för att kompensera bortfallet. Förskolan avstod från att hyra. 

– Det missgynnar nya och upprustade lokaler. Det är därför vi ser privata företag som är hänvisade till baracklösningar istället för nya skollokaler eller äldreboende. Baracker är lös egendom och har obligatorisk moms. Under flyktingkrisen var det fastighetsägare över hela landet som inte kunde hyra ut på grund av momsen och valde att låta lokaler stå tomma. Man kan verkligen fråga sig hur politiker tänker när de år efter år inte ändrar på lagstiftningen, säger Anna Sandberg Nilsson.

Fastighetstidningen har sökt en intervju med ansvarig på Finansdepartementet, de avböjer och lämnar denna skriftiga kommentar: ”En förändring kan ge fördelar för vissa uthyrare och hyresgäster. För andra kan det dock medföra nackdelar. En eventuell förändring kräver alltså avvägningar mellan olika intressen.”

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]