[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 29 september, 2021

Dagligvaruhandeln i småstäder vinnare under 2020

År 2020 var ett tufft år för många, däribland svenska stadskärnor. Men pandemiåret slog olika hårt beroende på städernas storlek. Allra bäst gick det för dagligvaruhandeln i svenska småstäder, enligt Cityindex 2021.

På det hela taget backade omsättningen bland svenska stadskärnor, men minst dåligt gick det för stadskärnorna i svenska småstäder, som ”bara” tappade en procent jämfört med 2019. För storstäderna var den siffran minus 22 procent, visar Fastighetsägarna och HUI Researchs rapport Cityindex 2021.

– Ökad dagligvaruhandel har gjort att de mindre städerna klarat sig bättre, medan effekterna av hotell och restaurangbranschens omsättningstapp slår hårt mot de större städerna, säger Emma Hernell, vice vd på HUI Research.

[ Annons ]

En förklaring till att storstäderna stod för 70 procent av stadskärnornas omsättningstapp är enligt Cityindex 2021 det större utbudet av hotell, restaurang och besöksnäring som storstäderna har. Det är också därför som det väntas bli en stor omsättningsökning nu när samhället så sakteliga börjar återgå till det normala.

– Vi längtar alltid tillbaka till staden. Under pandemiåret följde vi myndigheternas rekommendationer att stanna hemma, men när restriktionerna nu har lättat har vi kommit tillbaka till staden. Det visar på stadskärnans viktiga roll som mötesplats, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef Fastighetsägarna Syd.

Dagligvaruhandelns omsättning i storstädernas stadskärnor minskade med 2 procent under förra året. I småstäderna noterades däremot en ökning med 7 procent.

– Under 2020 bestod 54 procent av omsättningen från kunder boende i storstädernas stadskärnor och övriga 46 procent av besökare stadskärnan, säger Miko Roth, detaljhandelsanalytiker på HUI Research.

Detta kan ställas i relation till dagligvaruhandeln i småstäders stadskärnor där 79 procent av omsättningen kommer från boende utanför stadskärnan, och 21 procent från boende i stadskärnan.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]