I lucka nummer 9 i vår julkalender är vi i Lund och Malmö där Wihlborgs jobbar med att få sina hyresgäster att cykla i stället för att ta bilen.
Det har varit stort fokus på konflikter i år. För Fastighetstidningens del har det såklart mycket handlat om tuffa hyresförhandlingar. Då är det lätt att glömma bort allt det positiva fastighetsägare gör ihop med sina hyresgäster. Det tar vi fasta på i vår julkalender där vi nu beger oss till Skåne där Wihlborgs är engagerade i att få fler att cykla.
Företagsparken Ideon i Lund ligger cirka tre kilometer från city. Alltså en perfekt sträcka att cykla för de som bor i stan men även bra läge för pendlare längre ut i kommunen, särskilt som Lund dessutom är en cykelvänlig stad – även om det kan blåsa och regna en del under vintern.
Men bilen tycks ändå locka många av hyresgästerna. I en nyligen genomförd resvaneundersökning, som CoAction Lund och Wihlborgs gjort bland annat hos hyresgäster på Ideon, framgår att runt 50 procent av personalen tar bilen till jobbet.
CoAction Lund är ett Vinnova-finansierat projekt där 25 aktörer samarbetar för att uppnå klimatneutralitet inom energi och mobilitet senast 2030.
– Vi ser gärna en förändring där fler upptäcker hållbara och smidiga sätt att ta sig till jobbet, säger Hassan Mahdi, fastighetsförvaltare på Wihlborgs. Bolaget har 34 fastigheter i Lund.
Vid sidan av kollektivtrafiken som är väl utbyggd till området är fokus nu på att få fler att cykla, och inte bara under vår och sommar. För att övertyga och underlätta för sina hyresgäster har Wihlborgs ett program av olika insatser.
– Vi jobbar med att förbättra faciliteterna för de som vill cykla, och då rör det sig om omklädningsrum och dusch, att ha bra cykelförvaring och kunna låsa cykeln på ett säkert sätt, säger Hassan Mahdi.
Wihlborgs har även ordnat plats där man kan göra enklare cykelservice. En del fastigheter har fått utrymmen för att ladda batterier till elcyklar som allt fler använder. Tillgång finns också till en cykelpool där hyresgäster kan låna cykel gratis under dagen.
– Utmaningen, säger Hassan Mahdi, är att få in allt detta i befintliga fastigheter. Det är förstås lättare när det kan byggas in i nyproducerade fastigheter som vi gjort i Kvartetten i Hyllie.
I det projektet var en cykellounge med redan i planeringen. En ljus entré på gatuplanet där det går att ställa sin cykel, att tvätta den eller sig själv efter en svettig resa. Låsbara skåp för kläder och utrustning. Wihlborgs kallar det gärna för ett ”vardagsrum” för cyklisterna.
Vid sidan av det praktiska arbetar Wihlborgs, och även andra fastighetsägare i Lund, med nudging – alltså att påverka sina hyresgästers beteende på olika sätt. Man gör event och lyfter fram cyklandet som en livsstil inte bara som pendling till jobbet utan även på fritiden.
– En stor del av drivkraften ligger även i att Lund ska vara klimatneutralt 2030. Här måste vi tillsammans, såväl arbetsgivare som fastighetsägare bidra. Företagen ska i sina bokslut rapportera indirekta klimatavtryck och använder deras personal cykel istället för bil blir det ett bra bidrag i den sammanställningen, säger Hassan Mahdi.