[ Annons ]

Publicerat 3 december, 2015

Cykeldriven tvättmaskin ska hjälpa EU-migranter

Med en budget på noll kronor har en grupp studenter skapat en mobil tvättstuga. Servicevagnen, som de kallar den, har bland annat en tvättmaskinen som drivs av en motionscykel. Syftet är attförbättra tillvaron för EU-migranter i Umeå.

I samband med terminsuppstarten har studenterna på Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet, under två veckor, samarbetat inom ramarna för en workshop med namnet ”Gemensamma platser – Att förbättra levnadsvillkoren”. Syftet har varit att undersöka, diskutera och kartlägga, för att därefter formulera konkreta idéer gällande hur situationen för utsatta EU-migranter i Umeå skulle kunna förbättras.

[ Annons ]

Ett av de projekt som vuxit fram är en servicevagn med en cykeldriven tvättmaskin, det skriver Kulturnytt på Sveriges Radio. Idén fick studenterna efter att ha träffat EU-migranter på ett hemligt läger i Umeå, där de själva berättade om vad de behöver mest i sin nuvarande situation.

– Den egentliga lösningen skulle faktiskt leda till att vi inte behöver göra det här, men när man är ute på plats och träffar människor, och ser hur deras vardag ser ut, så måste man hjälpa till, säger John Grundström, en av arkitektstudenterna, till Sveriges Radio.

Förutom tvättmaskinen ska servicevagnen kompletteras med dusch och vedspis. Studenterna är inte ute efter att skapa en ny, patenterad lösning, utan vill tvärtom att konceptet ska kunna kopieras var som helst i världen utan pengar, och bara med skrot att arbeta med.

En bred flora av andra idéer har successivt vuxit fram under studenternas uppdrag, så som kartläggningar av lokala resurser och skillnaderna mellan hur man agerat inför situationen i olika kommuner, men även konkreta idéer kring uppvärmning och isolering för att värja de mest akuta problemen.

Studenterna har också diskuterat fram former för integration, synliggörande och mer övergripande arkitektoniska modeller som skulle kunna implementeras av kommunen, frivilligorganisationer eller privata fastighetsägare.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]