Hyreshusen som ETC bygger är passivhuscertifierade, i massivträ med solceller på tak och i fasad. Arkitekt: KJELLGREN KAMINSKY ARCHITECTURE.
Publicerat 8 december, 2017

Crowdfunding finansierar hyreshus i trä

Att bygga hyreshus är inte komplicerat och att bygga klimatsmart i trä är inte dyrare än betong. Johan Ehrenberg, vd för ETC, anser att branschen tar ut enorma överpriser och bolaget ETC Bygg har nu lyckats få byggrätter till cirka 40 lägenheter i Västerås.

ETC och grundaren Johan Ehrenberg förknippas mest med olika tidningsprojekt men inom koncernen finns även sedan länge olika bolag, bland annat inom el och solceller. Grunden för all verksamhet är hållbarhet och det är även fokus när koncernen nu ger sig in i hyreshusbranschen. Fastigheterna man fått byggrätter till ska byggas i trä och vara självförsörjande på el genom solceller på allt från tak till balkongfronter.

[ Annons ]

– Att bygga i trä är inte dyrare än betong, och det är för övrigt inte valet av material som driver upp priserna för byggen – det är kartellbildningen hos byggbolagen som lett till att vi har högre byggpriser än andra länder, säger Johan Ehrenberg.

Lågprisbygget är en förutsättning för att klara låg hyra, 1 400 kronor per kvadratmeter och år, och att då också erhålla statens investeringsbidrag. Finansieringen är som i de flesta ETC-projekt crowdfunding. Investerare köper andelar i fastigheterna och får två procent ränta på insatt kapital.

– Det är bättre än banksparande och dessutom en säker intäkt under lång tid. Blir det bostadskrasch drabbar det alla som köpt dyra bostadsrätter. Behovet av billiga hyreslägenheter är däremot större än någonsin, menar Johan Ehrenberg.

Till det första huset i Västerås ska 30 miljoner in på kontot vilket täcker hälften av produktionskostnaden, övriga medel lånas upp på bank. Cirka en tredjedel har redan samlats in.

– Det finns många som vill satsa och vi kommer rätt snart ha de pengarna som krävs. Intresset för att hyra är extremt stort så någon oro att vi står med tomma lägenheter finns inte.

Varför har han och ETC då gett sig in i bostadsbranschen?

– Grunden är vårt klimatintresse, men vi ser ju att det behövs hyreslägenheter och att kommunernas bostadsbolag är dåliga på att bygga tillräckligt mycket och till de hyror som folk har råd med. Min förhoppning är att vårt projekt inspirerar kommunerna till att göra egna satsningar. Allt vårt material, ritningar med mera lägger vi ut på nätet, det är helt gratis att ta, säger Johan Ehrenberg.

Men är det inte svårt och komplicerat att syssla med bostadsbyggande?

– Nej, det tycker jag inte. Visst finns det en del byråkrati och regler men inte i den omfattning man kan få en bild av när frågan lyfts i branschen. Fast det finns förstås ett skäl till varför bostadsbolagen vill kommunicera den bilden, priset kan då sättas högre, säger Johan Ehrenberg.

Byggstart i Västerås blir antagligen sensommaren 2018 och inflyttning fram till jul. ETC Bygg är också med och slåss om byggrätter för fyra bostadshus i Hyllie i Malmö.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]