Publicerat 24 september, 2021

Credit Suisse dumpade nästan all Evergrande-exponering förra året – FT

Credit Suisse, som en gång var den främsta internationella emittenten av Evergrande-obligationer, sålde nästan hela sin exponering mot den kinesiska fastighetsutvecklaren i slutet av förra året. Det skriver Financial Times som hänvisar till initierade källor.

Under det senaste decenniet har Credit Suisse hjälpt till att ordna 4,6 miljarder dollar i dollarobligationer för Evergrande vilket utgör cirka 13 procent av totalen. Endast China Securities ligger före. Credit Suisse har dock inte tecknat någon skuld på två år efter att ha oroat sig för fastighetsutvecklarens ekonomi. Av de obligationer som Credit Suisse arrangerade är minst 4,2 miljarder dollar fortfarande utestående.

En incident som flaggades för bankens ledning var ett föreslaget lån till företagets ordförande, Hui Ka Yuan, i slutet av 2018. Evergrande hade nyligen tagit upp en obligation på 1,8 miljarder dollar för att hjälpa till att betala en särskild utdelning till investerare. Hui, då Kinas tredje rikaste man, fick sätta upp 1 miljard dollar av sina egna pengar för att stödja affären på grund av bristande efterfrågan, rapporterade Financial Times då.

Hui kontaktade sedan Credit Suisse för ett lån som skulle användas för att köpa Evergrande -värdepapper och erbjuda obligationen som säkerhet. Riskhanterare kritiserade då strukturen för att ha egenskaper som cirkulär finansiering.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]