[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 24 juni, 2020

Corona stoppar cold spots

I fjol sommar kunde Botkyrkabyggens hyresgäster svalka av sig i så kallade ”cold spots” när det var som varmast. Men hur går man tillväga i coronatider?

Under sommaren 2019 utrustade Botkyrkabyggen ett rum med AC i varje bostadsområde. Dit kunde de boende gå för att kyla ned sig under extra varma dagar. Dessa ”cold spots” var bemannade med personal, sommarjobbare eller representanter för Hyresgästföreningen. 

Men i rådande coronatider kan det blir lite knepigare, särskilt eftersom de kalla rummen skapades med de äldre i särskild åtanke.

[ Annons ]

Har ni ”cold spots” även i år?

– Vi har precis tagit beslut på att inte öppna. Några cold spots i våra fastigheter i år, eftersom det skulle bli svårt att säkerställa fysisk distansering i de rummen, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen.

Har ni några andra planer för att hantera värmen?

– Folkhälsomyndigheten avråder från att använda fläktar inomhus, men vi har ett antal portabla kylanläggningar som vi har beslutat att låna ut till kommunen som de kan använda där det är lämpligt. Sedan kommer vi att forcera ventilationen nattetid för att kyla ned fastigheterna, samt dra ned på ventilationen dagtid, i de fastigheter det är möjligt, säger Charlotta Lundström.

Har ni fått många klagomål på värme?

– Faktiskt inte, än så länge. Därmed inte sagt att hyresgästerna inte tycker att det är varmt, vi vet ju att särskilt äldre kan lida när det är väldigt varmt.  Vi brukar även lägga upp tips på vår hemsida med saker man kan göra för att kyla ned lägenheten.

Här är Botkyrkabyggens tips under varma sommardagar:

Stäng ute solen och värmen
Stäng ute solen och värmen genom att dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen. När luften ute är varmare än luften inne och solen ligger på bör du också se till att stänga alla fönster. 

Öppna dina fönster men bara på kvällen
När temperaturen sjunker och luften ute är svalare än den är inne är det bra att öppna fönstren för att få in svalare luft i lägenheten. Ordna korsdrag genom att öppna fönster i två rum så luften kan röra sig mellan.

Ställ en skål med is framför fläkten
Om du har en fläkt kan du ställa en skål med is framför fläkten. Då kyls luften ned i takt med att isen avdunstar.

Stäng av apparater
Dator, TV och andra elektriska apparater utstrålar värme. Stäng därför av dem när de inte används och låt dem inte stå i stand by-läge.

Duscha kallt och drick mycket
För att hålla dig själv sval är det bra att duscha kallt. Tänk också på att dricka mycket vätska, även om du inte är törstig. Kroppen blir lättare uttorkad när det är varmt ute.

Läs även:

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]