[ Annons ]

Solcellsanläggningen på Coops varuterminal i Eskilstuna blir Sveriges största i sitt slag. Bild: KrookTjäder
Publicerat 11 april, 2022

Coops energisatsning en riktig solskenshistoria

På taket till Coops nya varuterminal i Eskilstuna kommer en gigantisk solcellsanläggning att installeras. Den blir därmed Sveriges största takbyggda solcellsanläggning.

Anläggningen, som ska uppföras av solenergibolaget Soltech Energy, kommer att omfatta cirka 14 400 CFP-certifierade solpaneler på en yta motsvarande 38 000 kvadratmeter.

– Vi gör en historiskt stor investering när vi bygger Coops nya helautomatiserade varuterminal i Eskilstuna. Det är en framtidsinvestering för Coop och vi vill agera så hållbart som möjligt. Vårt eldrivna Coop-tåg kommer att anlända till terminalen med varor flera gånger om dagen och med egen solcellsanläggning kommer vi till stor del kunna driva terminalen med el från solen, kommenterar Örjan Grandin, vd Coop Logistik. 

[ Annons ]

Den största delen av tillverkningen sker i Norge med återvunnen kisel från Norge samt kisel från Tyskland och USA. Dessa solceller har ett kraftigt lägre klimatavtryck i jämförelse med exempelvis solceller från Kina som är vanligt förekommande på solcellsmarknaden.

– Det blir en toppmodern varuterminal i Eskilstuna med hög automationsgrad där teknik och människa kommer att samverka. En sådan här varuterminal har hög elförbrukning inte minst för att hålla kylsystemet i gång men även för styrning och robotik. Vi investerar i solcellsanläggningen för att det är ekonomiskt och miljömässigt hållbart, för att den ökar vår självförsörjningsgrad och för att säkra tillgången till förnybar el, säger Mats Tornard, projektledare för Coops nya varuterminal, i en kommentar.  

Terminalen beräknas vara i full drift sommaren 2024, och hälften av anläggningens elbehov kommer att täckas av solcellsanläggningen, resterande el köps in från förnybara energikällor.  

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]