[ Annons ]

Publicerat 10 januari, 2017

Concent skjuter upp utdelning

Concent, ett börsnoterat fastighetsutvecklingsbolag, har beslutat att skjuta fram utdelningen på preferensaktierna för fjärde kvartalet 2016. Enligt uppgift det första fastighetsbolaget som drar in utdelningen vilket sprider viss oro i branschen.

Utgivningen av preferensaktier har vuxit kraftigt de senaste fem åren och till största delen är det en marknad för fastighetsbolag som sökt andra vägar än banken för att finansiera sin verksamhet. Stora utgivare är bland annat Balder med preferensaktier till ett börsvärde av 31 miljarder, Hemfosa 12 miljarder, och Sagax 12 miljarder.

[ Annons ]

Det nu aktuella bolaget Concent är en förhållandevis lite aktör i sammanhanget, man emitterade 1,8 miljoner preferensaktier för 169 miljoner kronor till kursen 94 kronor per aktie för cirka ett år sedan. Utdelningen fastställdes till 8 kronor per aktie, vilket innebär att den inställda kvartalsutdelningen är på totalt 3,6 miljoner kronor avseende dessa aktier. Ingen utdelning lämnas förrän tidigast vid nästa utdelningstillfälle som har avstämningsdag 30 mars 2017.

Exakta skälet till den uteblivna utdelningen är oklart, men i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt säger Concents ordförande Sven Kallstenius: ”Vi vill göra väldigt många olika saker, och till det krävs pengar” Han påpekar också att bolaget har en ansträngd likviditetssituation.

Sven-Olof Johansson, vd på Fastpartner, tycker sig ana en konflikt mellan ägarna i Concent och han tror att den inställda utdelningen är ett sätt att provocera fram beslut om ägandet i bolaget.

– Men trots det kan en sådan här historia få påverkan på hela marknaden för preferensaktier. Inte alla är insatta i detaljerna och all typ av finansiering bygger på vilket förtroendekapital som ett fastighetsbolag kan visa upp. Det finns lite utrymme för misstag, påpekar Sven-Olof Johansson.

Är de goda dagarna över för att emittera preferensaktier?

– Nej, man kan alltid göra det, allt beror på priset. En stabil aktörer som sätter höga räntor har fortfarande stora möjligheter att få in pengar.

Lennart Sten, vd Svenska Handelsfastigheter och tidigare chef för GE Capital Real Estate Europé, har länge varit skeptisk till investeringar i preferensaktier och han har svårt att förstå marknadens aptit för köpa så kallade ”preffar”.

– Man tar en risk i nivå med att köpa vanliga stamaktier men du har ingen del i uppsidan utan bara din del i betalflödet. Har själv inga ”preffar” som investerare. Denna händelse i Content borde minska aptiten för preferensaktier i bolag som inte har så stark balansräkning.

Vid fyratiden på tisdagen hade börskurserna för preferensaktierna gått ner med 0,12 procent och de senaste tre månaderna med 7 procent.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]