Foto: Shutterstock.
Publicerat 6 februari, 2020

Comhems försök att behålla tv-kunderna

Linjär tv är snart ett minne blott i de gamla Comhemhusen. Då ställer Tele 2 om och satsar på streaming med tjänsten Comhem Play Plus. Men experterna är inte imponerade.

När Tele 2 och Comhem slogs samman för ett par år sedan skapades samtidigt ett jättebolag med hela 1,1 miljoner digital-tv-kunder. Men linjär tv är på väg ut till förmån för streaming, och nu kommer bolagets första riktiga steg i den riktningen. I och med lanseringen av streamingtjänsten Comhem Play Plus tar Tele 2 upp kampen med Netflix, Viaplay, Cmore och HBO. Daniel Åberg är författare och journalist och bevakar streamingutvecklingen för sajten TV-dags. Han har provat tjänsten och är tveksam till ComHem Play Plus framtid.

[ Annons ]

– Jag har svårt att se någon uttalad strategi bakom tjänsten, mer än att de vill se till att behålla de kunder som i dag har kabel-tv-abonnemang. Men Comhem har samtidigt varit otroligt dominant på linjär tv under en lång tid, och fått en stark position eftersom många bor i så kallade Comhem-hus, och det är nog inte så dyrt för dem eftersom de redan sitter på många rättigheter.

Befintliga kunder till Comhem får Comhem Play Plus gratis under ett år, medan övriga får betala 69 kronor i månaden. Men kunderna lär inte bli många, spår Daniel Åberg.

– Jag har väldigt svårt att se att folk skulle betala för den här tjänsten. Rent tekniskt är det inget fel på den, men utbudet är helt enkelt för dåligt. De har paketerat om ickeexklusiva titlar som finns eller har funnits på andra plattformar. Och deras exklusiva innehåll är en lång lista på serier som gjort noll avtryck, säger han.

Christoffer Börjesson är digital utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm, och han menar att Comhem Play Plus är en följd av att allt fler streamingstjänster ökar.

– Förr var det vanligt med triple play. Leverantörerna sålde bredband, tv-boxar med kabel-tv-paket och telefoni. Nu är det starkare efterfrågan på ett bra bredband kvar och ”streaming-tjänster” som köps oberoende sin bredbandsleverantör. Så det är naturligt att man vill bredda sin verksamhet. Det här är ett sätt att komma högre upp i värdekedjan för Comhem. Telia gick och köpte TV4-gruppen och Tele 2 och Comhem gör så här, säger han.

Christoffer Börjesson tror dock inte att framtiden för de klassiska comhem-husen är hotad.

– Ett stabilt bredband kommer alltid att vara viktigt i en bostad, och där är Comhem väldigt stabila. Men i framtiden kommer affären ligga i tjänsterna man lägger ovanpå bredbandet, och det har så klart Comhem förstått också.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]