Sala var än av de städer som visade högst tillväxt Foto: Sala kommun
Publicerat 5 juli, 2018

Cityindex bekräftar strukturell omvandling

Sammanställningen av Cityindex som presenterades under Almedalsveckan visar på en uppgång för Sveriges stadskärnor generellt. Samtidigt bekräftar den flera tydliga trender, som att de stora drar ifrån.

HUI Research, på uppdrag av Agora, kartlagt alla Sveriges 104 stadskärnor ur ett kommersiellt perspektiv. Siffrorna visar att den sammanlagda försäljningen ökade i Sveriges stadskärnor under perioden 2016–2017. Den totala tillväxten för Sveriges 104 stadskärnor blev under perioden 0,5 procent

[ Annons ]

Men flera av de små stadskärnorna har det tufft. De stora städerna är tydliga vinnare, medan mindre norrländska stadskärnor backade något.

Ur ett regionalt perspektiv var det Svealand, med en ökning på 0,8 procent, som gick bäst. Stadskärnor i Götaland ökade försäljningen med 0,4 procent medan Norrländska stadskärnor backade med 0,7 procent.

Rapporten bekräftar också den strukturella förändring som kunnat ses under en längre tid. Det går att avläsa starkast ökning för Hotell- och restaurangnäringen medan detaljhandeln hade det tufft.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]