Chris Österlund, vd för bostadsbolaget Botkyrkabyggen.
Publicerat 16 maj, 2019

Chris Österlund utsedd till Årets offentliga ledare

Under onsdagskvällen fick Chris Österlund, vd för bostadsbolaget Botkyrkabyggen, ta emot priset för Årets offentliga ledare på Stora Samhällsgalan. I nomineringen tas bland annat arbetet för ökad jämställdhet upp.

Priset Årets offentliga ledare är instiftat av tidningen Dagens Samhälle och går till en ledare, verksam som högre chef inom kommun, landsting, region eller motsvarande verksamhet. I år heter mottagaren Österlund och är vd för det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen.

[ Annons ]

– Jag är otroligt hedrad över utnämningen och glad över att juryn uppmärksammar kraften i ett transparent ledarskap. Mitt och bolagets mål är att skapa hållbarhet och allmännytta och på så sätt att vara ett bra redskap för ägaren Botkyrka kommun, säger Chris Österlund i en kommentar,

Hon får priset för sitt arbete för ökad jämställdhet med fokus på kvinnor med utländsk härkomst. Botkyrkabyggen har bland annat drivit satsningen Qvinna i Botkyrka. Juryns motivering lyder:

”Årets offentliga ledare har med hållbarhet i fokus, och med omsorg om varje medarbetare, åstadkommit större värden. Värdefull kunskap inte bara för den egna organisationen utan även genom att forma en modell som kan ärvas, användas och förvaltas av andra. Årets vinnare har med utgångspunkt i FN:s globala miljömål, Agenda 2030, ökat jämställdheten, stärkt medarbetarskapet samt bidragit till större trygghet i kommunen. Vår vinnare har skapat en förståelse för att framgångsrikt förvaltande inte bara handlar om att ”mura med sten, utan vara delaktig i att bygga en katedral.”

Chris Österlund var också en av medlemmarna i Hyreskommissionen, en grupp som hade i uppdrag att hitta lösningar på knutarna i hyresförhandlingssystemet. I en intervju med Fastighetstidningen från förra året uttalar hon sig om vilka reformer hon vill se.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]