[ Annons ]

Botkyrkabyggen utvecklar sitt trygghetsarbete med en egenutvecklad metod. Foto: Botkyrkabyggen
Publicerat 10 december, 2021

Checklista ska skapa tryggare bostäder i Botkyrka

Botkyrkabyggens nya satsning Trygga Hus har tillkommit för att skapa trygghet för hyresgästerna och ordning i deras bostadsområden.

Kontroller av förråd och garage, genomgångar av hyresgästernas upplevelser, statistik på glaskross och klotter samt nolltolerans mot olovlig uthyrning och kriminell användning av bostaden. Det ska resultera i att Botkyrkabyggen kan sätta in lämpliga och kraftfulla åtgärder för ökad säkerhet och trygghet.  

– Att känna sig säker och trygg är en mänsklig rättighet. Därför utökar Botkyrkabyggen vårt trygghetsarbete med en ny, egenutvecklad metod. Med Trygga Hus gör vi en 360-gradig bedömning av både sociala och tekniska aspekter i våra hus. Det handlar om allt från att säkerställa bra skalskydd, trygghetsvandringar och att det finns engagerade hyresgäster, till att det inte förekommer olovlig andrahandsuthyrning i huset, säger Chris Österlund, VD för Botkyrkabyggen, i en kommentar.

[ Annons ]

Bolaget ska både fånga upp husets fysiska status och hur hyresgästerna påverkas av annat som sker där. Statistik över störningar i huset kartläggs, liksom andrahandsuthyrning och skadegörelse. Huset granskas även utifrån en checklista med cirka 100 punkter. På plats synas till exempel risken för att obehöriga kan uppehålla sig i allmänna utrymmen, belysning, lås, garage och lekplatser. Därefter gör Botkyrkabyggen en plan för åtgärder, och när de är genomförda märks huset med symbolen Trygga Hus.

– Botkyrkabyggen har ett ansvar att göra allt vi kan för att säkra barnen och de vuxnas liv och hälsa. Vi måste jobba med flera dimensioner, flytta fram våra positioner och tänka nytt för att hyresgäster och besökare ska känna sig trygga. Att säkra trygghet och trivsel är en viktig del i vår förvaltningskvalitet, säger Chris Österlund.

Bolaget har även täta samarbeten med polisen, kommunen och räddningstjänsten. En av de prioriterade frågorna är barns och ungas situation.

– Vi har stora utmaningar, men med idogt arbete skapar vi förändring och vi ger oss inte, säger Chris Österlund.

Fakta/Trygga Hus:

  • Hittills har hus på 17 adresser med sammanlagt cirka 300 lägenheter godkänts som Trygga Hus.
  • Målet är att under en femårsperiod gå igenom bolagets alla hus med totalt cirka 10 800 lägenheter.
  • De hus som godkänns kommer att följas upp årligen för att säkerställa att de fortfarande klarar kraven.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]