[ Annons ]

Utvändiga solskydd bidrar till mindre energiförbrukning i form av minskat behov av aktiv kyla. Här finns en stor besparingspotential. Här Härnösands Folkhögskola som deltog i tävlingen Solskyddspriset. Foto: Solskyddsförbundet
Publicerat 6 oktober, 2020

Certifiering för gamla hus

Miljöcertifiering har hittills fokuserat på byggprocessen, men med den nya Miljöbyggnad iDrift certifierar Sweden Green Building Council även befintliga byggnader.

Miljöbyggnad är det mest använda certifieringssystemet för nybyggnationer i Sverige. Från och med juni finns även certifieringen Miljö-byggnad iDrift, som är till för befintliga byggnader. Jimmy Möller ansvarar för Miljöbyggnad på Sweden Green Building Council, och säger att anledningen är att äldre byggnader står för en stor del av branschens miljöpåverkan.

– Det finns en jättestor efterfrågan på den här produkten. De flesta befintliga byggnader kommer ju stå kvar i decennier, men det är lätt att glömma dessa och fokusera helt på nybyggnation, säger Jimmy Möller.

[ Annons ]

Den nya certifieringen fungerar annorlunda än det vanliga indexet. Verifikationskraven för att kunna uppfylla de olika kriterierna är mer flexibla.

– I äldre byggnader, som från 60- och 70-talen, finns det inte alltid så mycket underlag om hur de är byggda, och det är därför svårare att bevisa att de uppfyller olika krav. Men vi har konstruerat certifieringen så att dessa ändå ska ha möjlighet att få ett högt betyg. 

För att bevisa att en byggnad har treglasfönster eller solavskärmning kan det exempelvis räcka med fotodokumentation, vilket inte är möjligt för nybyggnationer.

Miljöbyggnad iDrift är ett brett index som väger samma 87 olika kriterier fördelade på områdena inomhusmiljö, hälsa, klimatpåverkan, resurser och skick. Certifieringen ges i betygsnivåerna brons, silver och guld.

– Det är meningen att du ska kunna sköta det här utan att behöva ta in konsulter. Däremot är det viktigt att förstå hur certifieringen fungerar, så att du inte tror att den är likadan som Miljöbyggnad.

Sweden Green Building Council erbjuder dels en manual om ämnet, och dels onlinekurser som går av stapeln en gång i månaden. Anmälan görs via hemsidan www.sgbc.se

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]