Alla hus kan bidra till en bättre miljö. Det menar Jason McLennan, mannen bakom världens tuffaste certifieringssystem, Living Building Challenge. Med naturen som förebild vill han ändra fastighetsvärlden i grunden. Nu bygger bland annat Google sitt högkvarter utifrån dessa principer.
Är det verkligen realistiskt att alla hus kan bidra till en bättre miljö?
– I Living Building Challenge (LBC) har vi ett par hundra byggnader som producerar mer el än de konsumerar, använder regnvatten på plats och som består av helt igenom hållbara material.
Men de ligger väl mest på varmare breddgrader?
– Vi har visat att det går att använda i alla byggnadstyper och i alla klimat.
Även i norra Sverige, där det kan vara 30 minusgrader om vintern?
– Det krävs superbra isolering, lite som i mitt hemland Kanada. Men det går, fast du måste ta hänsyn till klimatet.
Blir det inte mycket dyrare att bygga?
– Det kostar mer, men inte så mycket som folk tror. Kostnadsökningen ligger på mellan tio och 30 procent. Men då slipper du ju energi- och vattenräkningar, så kalkylen blir bra.
Om vi har kunskapen och tekniken, varför går det så långsamt?
– För att vi har byggt på ett visst sätt under decennier och folk är ovilliga att ändra de processerna. Men nu händer det mycket: de förnybara energislagen har sjunkit kraftigt i pris och många av materialen vi förespråkar i LBC är först nu mer brett tillgängliga.
Kan du ge ett bra exempel på LBC-hus?
– Min favorit är vår egen kontorsbyggnad i Seattle, som ligger i den minst soliga staten i USA. Den har sex våningar och producerar 110 procent av sin energi netto per år.
Ett av era kriterier för LBC är skönhet – det låter udda?
– Udda för ingenjörshjärnor kanske. Men vårt program är både för högerhjärnan och vänsterhjärnan. När det gäller vänsterhjärnan är det resultat och stringens som räknas. Men människor är emotionella djur: om vi inte gillar huset tar vi inte hand om det på rätt sätt.
Lite som Tesla i bilvärlden?
– Precis, de är sexiga och därför vill alla ha dem. Att ha en hög kvalitet på designen är oerhört viktigt för att lyckas.
Certifikaten ger struktur och det går att bevisa att man gjort det man säger.
Är det verkligen nödvändigt med ett certifikatsystem för att bygga grönt?
– Ja, det tror jag. Certifikaten ger struktur och det går att bevisa att man gjort det man säger. Hela fastighets-sektorn har verkligen gått framåt tack vare system som Leed och Breeam. LBC gör nåt liknande men med en djupare filosofi. Den är till för dem som vill göra nåt banbrytande.
Att Google bygger sitt huvudkontor utifrån LBC:s principer är bra för imagen antar jag?
– Ja, de har gjort det länge i flera av sina andra fastigheter. Det är betydelsefullt för oss såklart. Många blev intresserade av oss då.
Vilka incitament behövs – byggbolag och fastighetsägare kan ju ha olika drivkrafter?
– Företag vill maximera vinsten så vi måste anpassa reglerna så att alla tjänar på det, till exempel genom skattesänkningar och bonussystem för gröna hus. Genom att driftskostnaderna blir lägre lönar det sig att bygga lite dyrare.
Vad säger du till fastighetsägare som funderar i de här banorna?
– Våga testa nytt, det måste inte vara nya hus. Det här är en marknadsmöjlighet, ett sätt att skilja sin fastighet från andras – samtidigt som man lämnar en bättre värld till sina barn.