[ Annons ]

Väla Centrum införde redan i august åtgärder som mer än väl täcker regeringens nya krav. Foto: Väla Centrum.
Publicerat 11 januari, 2021

Centrumbolagen väl förberedda på nya pandemilagen

För de större kommersiella fastighetsbolagen innebär den nya pandemilagen inga drastiska skillnader. Det visar en rundringning som Fastighetstidningen gjort.

Sedan i söndags gäller nya föreskrifter för inomhuslokaler som gym- och idrottsanläggningar och badhus samt handelsplatser. Bland annat ska den som ansvarar för lokalerna beräkna maxantalet besökare som får vistas i lokalerna samtidigt och se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande. 

Men i de flesta större köpcentrum har man redan tidigare på eget bevåg gjort insatser för att minska smittspridningen. Ett exempel är Citycon som i november genomförde en covid-19-certifiering i samtliga sina inomhuscentrum i Sverige: Kista Galleria, Liljeholmstorget Galleria, Jakobsbergs Centrum, Tumba Centrum, Åkersberga Centrum, Mölndal Galleria och Stenungstorg Centrum. Det innebär ett åtgärdsprogram på upp till 100 punkter för att minska smittspridningen.

[ Annons ]

– Vi fortsätter att jobba proaktivt som vi hittills gjort. Så den nya direktiven som nu har kommit förändrar inte vårt sätt att arbeta. Vi har gjort vår hemläxa, säger Niko Paleovrachas, affärsområdeschef på Citycon.

Att man från statens sida nu signalerar en alltmer restriktiv hållning har ännu inte gjort några avtryck i besöksflöden. 

– Fast det är lite tidigt att redan nu dra några slutsatser. Det var med kort varsel som den nya lagen presenterades, så vi har ännu inte hunnit analysera hur det kan påverka flödena, säger Niko Paleovrachas

Hos AMF Fastigheter som äger och förvaltar bland annat Gallerian, Fältöversten och Ringen i Stockholm, säger Erik Nylund, teknisk chef, att de är väl förberedda för pandemilagen sen hösten. Sittplatser på bänkar har markerats för att folk inte ska sitta för tätt och en del bänkar har tagits bort. 

– Vi har haft det mesta på plats redan från mitten av oktober då vi började att kontrollera och styra besöksantalen. Det med hjälp av besöksräknare som hela tiden mäter hur många som finns inne på galleriornas områden. Vid de få tillfällen det varit för många har väktare informerat besökare att de gärna får vänta, säger Erik Nylund.

Han påpekar att de flesta galleriorna som AMF Fastigheter äger är offentliga platser och därför kan inte besökare avvisas. Däremot kan varje butik bestämma om hur många som får vara inne i butiken. 

– De rapporter jag fått hittills visar att butikerna har system, ofta besöksräknare, där de kontinuerligt kan se att det inte är fler än en person per tio kvadratmeter inne i lokalen. Den utrustningen har till stor del funnits tidigare eftersom man vill ha koll på flöden ut och in ur butikerna, säger Erik Nylund.

Väla Centrum utanför Helsingborg är ett av Sveriges största köpcentrum, med sina 200 butiker. Enligt centrumchef Niklas Blonér införde man redan i somras tillräckliga åtgärder för att minska smittspridningen. Man satte redan i augusti en gräns på högst en person per 19 kvadratmeter, vilket är nästan det dubbla utrymmet mot regeringens krav.

– Hade vi satt tio kvadratmeter per kund så hade det inneburit enormt mycket folk. Vårt system har fungerat väldigt bra och vi kan säga exakt hur många människor som befinner sig i våra lokaler. Vi har bara tvingats strypa inflödet av kunder två gånger, säger Niklas Blonér, som ser den nya lagen mer som ett förtydligande. 

– Vi kommer i och för sig ha en ny typ av kontakt med länsstyrelsen, och den vet vi inte så mycket om i dagsläget. Vilka frågor kommer de ställa? Men jag känner mig väldigt trygg med det system vi har på plats, säger Niklas Blonér.

Han menar att det stora problemet i stället är hur handeln i butikerna påverkas av den nya lagen. Under julhandeln tappade vissa butiker i Väla Centrum uppemot 60–70 procent jämfört med tidigare år. 

– I oktober låg vi på en nivå som nästan var i nivå med 2019. Sen hände allt på en vecka och många butiker mår fruktansvärt dåligt ekonomiskt just nu. Det här är vår sämsta julhandel så länge jag har varit här, och jag  har varit här i 30 år. Så det är riktigt illa, säger Niklas Blonér.  

Nu ligger fokus på de kommande tre till sex månaderna, menar Niklas Blonér. Och han hoppas att staten tar sitt ansvar.

– Många butiksägare funderar nog just nu på hur tusan man ska hantera det här. Regeringen ska ha en presskonferens nu i veckan om eventuell kompensation till de drabbade. Den här kompensationen har flugit under radarn och regeringen har kommit enkelt undan, tycker jag. De måste ställa sig frågan: vill vi ha någon handel kvar efter pandemin? 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]