[ Annons ]

Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson, och Annie Lööf (C), partiledare
Publicerat 29 januari, 2018

Centern vill satsa på BID-samverkan

Ta lärdom av New Yorks framgångsrika arbete för större trygghet och mot utanförskap. Det skriver Centerns Annie Lööf och Johan Hedin på DN debatt. BID-samverkan är en av de saker de lyfter fram.

Otryggheten, främst i socialt utsatta områden, ökar. Det har fått vissa politiker att använda överord och komma med alltför drastiska förslag menar centerpartisterna Annie Lööf och Johan Hedin. På DN Debatt argumenterar de för att vi istället bör lära av länder som visat att det går att vända utvecklingen. Bland annat vill de se en större satsning på BID-samarbeten (Business Improvement Districts).

[ Annons ]

Centerpartiet föreslår att stödet till lokalt brottsförebyggande arbete i de särskilt utsatta områdena ska utökas med ytterligare 25 miljoner kronor per år och man vill satsa 70 miljoner kronor per år för att göra insatser i stadsplaneringen och skapa tryggare miljöer. Centerpartisterna tar dock inte upp frågan om det behövs lagändringar för att förenkla BID-samarbeten.

Exempelvis diskuterade Rudolf Antoni, vice vd och näringspolitisk chef Fastighetsägarna GFR, i en krönika det faktum att det i länder som Tyskland, Nederländerna, USA och Kanada finns lagstiftning som möjliggör BIDs. Det handlar om att lösa problemet med ”free riders”, alltså företagare och fastighetsägare som drar nytta av andras  satsningar, men som inte är intresserade av att bidra själva.

Ett av de framgångsrika projekt som arbetar efter BID-modellen kan du läsa om här. Fastighetsägare Sofielund bildades 2014 på initiativ av Fastighetsägarna Syd och Malmö stad.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]