[ Annons ]

Bild: Anders Berensson Architects
Publicerat 21 april, 2016

Centern vill ha plan för fler hus på höjden

Trötta på att alla kapade skyskrapor vill nu Centerpartiet ha en skyskrapeplan för Stockholm City. En skrapa ovanpå parkeringshuset Parkaden föreslås som första projekt.

Stockholmarna har vant sig vid att de flesta höghusplaner raskt kapas på höjden. Byggnaderna syns och skadar den riksintresseklassade innerstaden. Nu har Stockholmscentern tröttnat och föreslår att staden ska anta en skyskrapeplan.

[ Annons ]

– Det hela är enkelt. Om vi bygger högt slipper vi nagga parker och naturreservat i kanten för att bygga bostäder, säger partiets gruppledare i Stadshuset Karin Ernlund till Dagens Nyheter.

Som ett pilotprojekt har Centerpartiet utsett p-huset Parkaden på Regeringsgatan. Där vill de bygga 33 nya våningar i trä.  Det är Anders Berensson Architects som fått i uppdrag att utforma projektet som döpts till Trätoppen.

Parkaden är ritat av Hans Asplund och välkänt för fasadernas sifferlek. Tanken är att siffrorna ska fortsätta uppåt, men då alltså i trä.

Tanken är att den nya träskrapan byggs inuti parkeringshuset så att den gamla fasaden behålls intakt. Den nya byggnaden  skulle bli betydligt smalare och lämna plats för en publik terrass på nuvarande parkadens tak.

Sammanlagt kan höghuset ge 270 bostäder och plats för shopping i själva p-huset.

Återstår att se om trätopp blir till stubbe.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]