[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 2 februari, 2022

Cementbrist ett hinder för klimatsmart betong

Ett produktionsstopp i Cementas fabrik vid Slite kan i förlängningen få som följd att utveckling av miljöbetong och klimatförbättrande metoder fördröjs. Det konstaterar Vinnova i en rapport till regeringen.

Vinnova har haft regeringens uppdrag att kartlägga Sveriges befintlig test- och provningsverksamhet för cement och betong. Bakgrunden är att ett produktionsstopp i Cementas fabrik vid Slite skulle innebära att annan cement som inte testats tidigare skulle behöva användas.

I rapporten konstateras att test- och provningsverksamhet för cement och betong kan komma att utgöra en framtida flaskhals.

[ Annons ]

– Det här visar tydligt på Sveriges sårbarhet. Med ett överhängande hot om att Cementas täkt i Slite inte får fortsatt tillstånd måste test- och provkapaciteten för betong och cement utökas så snart som möjligt. Annars riskerar ett eventuellt byggstopp att bli långt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Enligt Vinnova kan brist på tillgång av test- och provningsverksamhet även medföra en risk att utveckling av miljöbetong och klimatförbättring inom branschen förhalas.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]