Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen, har under lång tid kommenterat de sämre konjunkturerna i byggsektorn. Nu hoppas hon på mer positiva tongångar, och att staten satsar på infrastruktur i budgeten.
Det är med spänd förväntan som Catharina Elmsäter-Svärd ser hösten an, och datumet hon ser mest fram emot är den 20 september då regeringen lägger budgetpropositionen för nästa år.
– Jag har stora förhoppningar att den ska innehålla rejäla kliv på investeringar i infrastruktur som samhället behöver, säger hon.
Nyss hemkommen från en konferens om landets beredskap är hon väl insatt i läget som Sverige står inför om det blir kris och i värsta fall krig. Om bristerna som finns i vår infrastruktur och då inte minst järnvägsnätet.
– Men oavsett totalförsvar och Nato så har vi förstås stor nytta av bra förbindelser även i fredstid. Och satsningar kommer att direkt beröra våra medlemmar som drabbats hårt av nedgången i bostadsbyggandet.
Oavsett totalförsvar och Nato så har vi förstås stor nytta av bra förbindelser även i fredstid.
Konkurserna har varit många, från januari till mars har 597 byggbolag kastat in handsken.
– Det fanns många som kom in branschen under några gyllene år och det har skett en typ av utrensning. Jag hoppas att det som är kvar och som har muskler kommer att få det bättre. Mycket beror förstås på hur räntorna utvecklas framåt, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Du var själv infrastrukturminister i alliansen 2010 till 2014. Är du besviken på att dina partivänner inte fullföljt de satsningarna i Sverigeförhandlingen?
– Jo, vi skulle ha fullföljt de beslut vi hade på gång i Sverigeförhandlingen med nya järnvägssträckor för tio år sedan. Var och en måste jobba utifrån sitt eget läge och nu är vi inte där och jag tycker att den här regeringen gör rätt i att satsa på underhåll, det är viktigt för det har legat efter i alla tider.
Om regeringen inte varit så saktfärdig, hade det kunnat dämpa den nedgång i som byggbolagen drabbats av?
– Det skulle jag inte säga att det har en bäring på, det som varit tuffast är direkt kopplat till bostadsbyggandet. Vi har med Ukrainakriget varit inne i en situation med oroshärd för alla som ska låna, och för oss i kombination med höga byggkostnadspriser. Därför viktigt få ner inflation och förhoppningsvis sänkta räntor.
Här har en del efterfrågat stöd till bostadsbyggande, som investeringsbidrag eller kreditgarantier. Vad är din syn på det?
– Man kan vara efterklok, vi har också talat om att när det varit sämst i konjunkturen så hade någon form av kreditgarantier varit ett hjälpmedel. Det snabbaste åtgärden hade varit att ta bort det skärpta amorteringskravet. Nu är det utredningar på gång och även en öppnare diskussion av den fria hyressättningen. Men till syvende och sist handlar är det de höga räntorna är det stora hindret.