[ Annons ]

I fastigheten Hamnen på Ringön ska Collectum skapa en mötesplats för kreativa entreprenörer. Foto Sören Håkanlind
Publicerat 25 maj, 2021

Castellum skapar kreativt nav på Ringön

Industriområdet Ringön i Göteborg har utvecklats till en ny kreativ del av Göteborg. Nu öppnar Castellum en basar i fastigheten Hamnen, som ska bli ett nav i området.

Ringön i Göteborg har under den senaste femårsperioden utvecklats från otryggt industriområde till en ny del av Göteborg. Här är hyrorna betydligt lägre än i andra delar av staden och många kreativa entreprenörer har flyttat dit och samsas nu med de gamla verkstadsföretagen. I sommar öppnar Castellum en basar i fastigheten Hamnen, med olika typer av produktion, reparation och renovering. Tanken är att den ska bli ett nav i området.

– I Ringön samlas många kreativa människor, vilket skapar en härlig känsla i området. Det behövs en samlingspunkt i området, där hyresgästerna kan samlas utan för stora trösklar och hjälpa varandra, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Väst.

[ Annons ]

I Fastigheten Hamnen byggs det upp 18 bås, där hyresgästerna kan forma sin egen verksamhet, som exempelvis cykelverkstad eller syateljé, konstnärskollektiv, skomakeri eller silversmedja. Dessutom planeras för ett kafé.

Idén om Hamnen föddes hos den kommunala projektgruppen Saltet, som ville  förvandla Ringön från bortglömt och otryggt industriområde till en kreativ oas i Göteborg.  2015 klubbades förslaget i kommunfullmäktige och sedan har projektet lockat närmare 90 företag till ön, tack vare låga hyror och hög acceptans. Här samsas den gamla verkstadsföretagen, som fått ny kraft, med nya entreprenörer inom allt från mode, design och mat till arkitektur, konst, film och musik. 

Hyrorna är betydligt lägre än i andra delar av staden, vilket en förutsättning för projektet. Kan utvecklingen till attraktivt område driva upp hyrorna?

– Om det var högre hyror vi var ute efter hade vi i stället rivit de gamla lokalerna och byggt nytt. Här vill vi skapa något nytt och unikt, men det är  inte ett välgörenhetsprojekt utan vi klarar ekonomin och får lönsamhet, samtidigt som vi lär oss mycket på att vara med, säger Mariette Hilmersson.

Vad vinner ni på att vara med i ett projekt, där hyrorna är lägre?  

– Vi lär oss om cirkulära frågor och återbruk, trender som ligger i tiden och som vi kan provtrycka i litet format. Det är som ett litet labb, där vi kan prova vad som fungerar för att sedan skala upp, säger hon och fortsätter:

– Ofta arbetar vi långsiktigt med kunder som efter hand byter till större lokaler. Det blir spännande om det blir en möjlighet även i detta projekt. För oss som fastighetsägare är det också roligt att vara med och skapa attraktivitet i ett område, vilket kan påverka hyrorna i andra fastigheter på Ringön.

Men då kan det ändå bli höjda hyror i lokalerna på Ringön?

– Det är inte vårt fokus att höja hyrorna utan vi ser det här som en möjlighet att provtrycka affärsmöjligheter. Kanske kan man ha låga hyror i vissa lokaler och högre i delmarknader. Det är för tidigt att säga. Det roliga här är att vi inte har någon tioårsplan här utan lär oss efter hand, säger Mariette Hilmersson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]