Sverigeutredningens primära uppdrag är att knyta samman landets storstäder via snabbtåg.
Publicerat 9 mars, 2016

C: ”Stoppa snabbtågen”

Statsministerns prestige går före den breda samhällsnyttan. Det anser Centerpartiet om utredningen av snabbtåg. Nu uppmanar partiet regeringen att satsa på befintlig infrastruktur istället – för en bråkdel av budgeten.

Sex representanter för Centerpartiet kräver att regeringen tänker om kring planerna på höghastighetståg. I en debattartikel i Svenska Dagbladet anges framför allt den enorma kostnaden som skäl till varför regeringen bör tänka om.

[ Annons ]

”De nya kalkylerna som Trafikverket har gjort visar på kostnader mellan 190 och 330 miljarder kronor bara för ­banorna som höghastighetstågen ska åka på. Så stora summor vänder de positiva kalkylerna till en samhällsekonomisk förlustaffär, som på intet sätt står i proportion vare sig till de miljönyttor eller till de bostäder satsningen förväntas generera. Samtidigt riskerar den att försena eller helt tränga undan andra angelägna infrastrukturinvesteringar”, skriver bland andra Gustav Hemming (C) miljö- och regionplaneringslandstingsråd Stockholms läns landsting.

Det är inte bara kostnaderna för höghastighetsbanan som får Centerpartiet att vilja dra i nödbromsen.

”Vi ser flera problem med det förslag som diskuteras; kring målbilden, byggandet och alternativen till höghastighetståg. Vi tycker det är beklagligt att regeringen Löfven verkar sätta politisk prestige före det breda samhällsintresset”.

Skribenterna uppmanar regeringen att flytta fokus från ”hopplösa höghastighetståg” och satsa på befintliga transportsystem istället.

”Satsningar på underhåll, kapacitetshöjande åtgärder, trimningar av befintliga spår och att bygga bort flaskhalsar ser vi som prioriterat framför en massiv och osäker investering som höghastighetstågen ­tyvärr ser ut att bli. Med smarta åtgärder för att ­använda befintlig järnväg och ordentligt underhåll som gör att både regional kollektivtrafik och snabbtåg går i tid och med tänkt hastighet så ökas tågets konkurrenskraft till en bråkdel av kostnaden”.

Debattartikeln är undertecknad av Gustav Hemming (C) miljö- och regionplaneringslandstingsråd i Stockholms läns landsting, Birgitta Andersson (C) oppositionsråd Landstinget i Västmanland, Torbjörn Ahlin (C) oppositionsråd Region Örebro län, Johan Örjes (C) oppositionslandstingsråd Uppsala läns landsting, Karin Ernlund (C) gruppledare Centerpartiet Stockholms stad Tage Gripenstam (C) och distriktsordförande Centerpartiet i Stockholms län.

Läs hela debattartikeln här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]