[ Annons ]

Centerpartiets bostadspolitiske talesperson Alireza Akhondi. Foto: Centerpartiet
Publicerat 1 december, 2022

C lägger motion om fri hyressättning

Centerpartiets bostadspolitiske talesperson Alireza Akhondi vill tillsammans med flera partikamrater att utredningen om fri hyressättning i nyproduktion ska plockas fram ur malpåsen.

Även om det lär vara svårt att få majoritet i riksdagen, i regeringsunderlaget är Sverigedemokraterna tydligt emot en reformerad hyressättning, så lägger driver Centerpartiet nu åter på för fri hyressättning i nyproduktion. I motionen står bland annat att läsa:

”Debatten om fri hyressättning i nyproduktion har dock omgärdats av många myter och avsiktliga förvanskningar av fakta. Men skälen till att reformer behövs är fler, och väger tyngre, än motargumenten.”

[ Annons ]

Alireza Akhondi och de andra motionärerna menar att dagens presumtionshyressystem inte utgör något incitament för prispress utan snarare driver upp byggkostnaderna. De menar också att det ger motparten i det förhandlade systemet veto mot byggande och därmed stoppar byggherrens ambition att bygga nya bostäder.

Centerpartiet menar dock att fri hyressättning i nyproduktion, enligt den genomförda utredningens utformning, bara en pusselbit för en bättre fungerande bostadsmarknad. I motionen föreslås därför också att en bostadssocial utredning ska tillsättas som ”bland annat rikta in sig på att finna kloka lösningar som redan prövats i olika delar av Sverige och i andra länder”. Där förespråkar C en inriktning med bostäder för sociala behov insprängda i såväl befintligt bestånd som i nybyggnation.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]