Visionsbild: C.F. Møller Architects
Publicerat 27 mars, 2024

C.F. Møller ska omforma Södertäljes citykärna

Det blir C.F. Møller Architects, med sitt tävlingsbidrag ”Himlen är vårt tak”, som ska utforma det nya Lunakvarteret i centrala Södertälje.

Arkitekttävlingen om utformningen av nya Lunakvarteret i centrala Södertälje är nu avgjord. När Fastighetstidningen tidigare intervjuade stadsarkitekt Andreas Pålsson och projektledare Elena Qyreon menade de att det är den största omvandlingen i stadens moderna historia.

– Det är ett stort kvarter, helt centralt, vilket öppnar upp för helt nya möjligheter att påverka hur man kan röra sig i staden. Här ska det finnas något för alla oavsett ålder, ursprung eller plånbok. Det handlar om att öppna upp kvarteren och inte längre se det som en inåtvänd galleria som enbart fungerar som en handelsplats, sa Andreas Pålsson.

[ Annons ]

Nu är det alltså klart att han, och de övriga jurymedlemmarnas, val val föll på C.F. Møller Architects och deras tävlingsbidrag ”Himlen är vårt tak”. 

— Med kloka och modiga lösningar formar Mårten och hans team nya Luna efter platsens underliggande nivåskillnader. Kvarteret öppnas med ljusa, trygga och trivsamma stadsrum som bidrar till en modern stadskärna, sa Krister Mellström, juryns ordförande och vd på Telge Fastigheter, när vinnaren tillkännagavs på tisdagseftermiddagen.

Han förklarade valet med att:

– Ett berg-och-dal-förhållande mellan en högre och en lägre nivå ger också Luna en stark inre karaktär som gjorde intryck på oss i juryn. 

Med sitt tävlingsbidrag stod C.F. Møller mot tre andra arkitektteam från White arkitekter, Marge-Karavan-TAM Group, samt världsstjärnan Alison Brooks som deltog tillsammans med svenska BAU och norska LARK.

– Vi är otroligt stolta och glada över att få förtroendet att utveckla ett av Södertäljes mest välkända kvarter. Transformationen av Lunakvarteren är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga ambitioner för att skapa trivsel för både människor och vårt klimat. Här kombineras varsamt rivande med byggnation som har låg klimatpåverkan. Vår förhoppning är att transformationen av Luna kan bli en förebild för andra städer i Sverige och Skandinavien, säger Mårten Leringe, Partner, Chairman of the board, Arkitekt sar/msa, C.F. Møller Architects.

Beställare av projektet är Telge Fastigheter som arrangerade arkitekttävlingen tillsammans med Södertälje kommun och Sveriges Arkitekter. ”Himlen är vårt tak” kommer inte att genomföras rakt av i sin helhet, utan ligga till grund för den nya detaljplanen. Telge Fastigheter har som ambition att anlita dem för hela eller delar av statsutvecklingsprojektet. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]