Annie Lööf. Foto: Centerpartiet
Publicerat 23 juni, 2021

C backar om fri hyressättning

Centerpartiet backar från förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. ”Ett konstaterande inför realiteter”, kommenterar Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Annie Lööfs vändning kommer sedan Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet fällt Stefan Löfven i en misstroendeomröstning i riksdagen. Den utlösande faktorn var punkten i januariavtalet om fri hyressättning i nyproduktion. I stället föreslår Centerledaren nu en omförhandling av Januariavtalet.

Annie Lööf säger till Dagens Nyheter att Centerpartiet i stället vill se en samverkan mellan partierna i den breda mitten, och att en fortsättning av Januariavtalet, med vissa förändringar då är den bästa lösningen. Därmed hoppas man kunna locka tillbaka Liberalerna.

[ Annons ]

– Det finns oerhört många liberala reformer som vi vill genomföra under kommande året. Vi hoppas att Liberalerna nu kan komma tillbaks. Januariavtalet bygger på att vi fyra partier som står bakom det kan presentera en budget och genomföra liberal politik. Vi ser att en justering av Januariavtalet också kan innebära att vi satsar mer på rättsväsendet och integration, säger hon till tidningen.

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige, kan inte mycket mer än att konstatera att det faktum att det inte längre finns någon politisk majoritet för förslaget.

– Annie Lööfs besked är egentligen bara ett konstaterande inför realiteter. Men vi har såklart samma ståndpunkt som tidigare. Det vore bra och viktigt med en reform av detta slag, säger Anders Holmestig.

Han hoppas att reformen ska kunna genomföras senare vid en annan mandatfördelning. Anders Holmestig konstaterar vidare att det råder viss förvirring då det talats än om punkt 44 i januariavtalet, än om fri hyressättning i nyproduktion. Punkt 44 innehåller även andra reformer på det bostadspolitiska området, som att hyreslägenheters kvalitet och läge ska få ett större genomslag i hyressättningen och behov av effektivare årliga hyresförhandlingar. Dessa tror dock Anders Holmestig ses som mindre kontroversiella och ska kunna genomföras.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]