[ Annons ]

I vår börjar Byggvesta uppförandet av 450 nya student- och forskarlägenheter i Flemingsberg. Bygget är ett bra steg på vägen mot målet om 6000 nya studentbostäder i Stockholm till år 2017.
Publicerat 18 februari, 2015

450 nya studentlägenheter byggs i Flemingsberg

I vår börjar Byggvesta uppförandet av 450 nya student- och forskarlägenheter i Flemingsberg. Bygget är ett bra steg på vägen mot målet om 6000 nya studentbostäder i Stockholm till år 2017.

Akademiska Hus och ByggVesta har tillsammans arbetat fram en detaljplan för student- och forskarbostäder som antogs av Huddinge kommun i somras. Bostadshusen kommer att ligga på campus vid Alfred Nobels Allé och innehålla lägenheter i olika storlekar, från 1:or till 4:or med yteffektiva och flexibla planlösningar som möjliggör så kallade kompiskontrakt där flera hyresgäster delar på hyran. Det innebär att mer än 800 studenter skulle kunna bo i lägenheterna.

[ Annons ]

– Vi anstränger oss för att det ska byggas fler studentbostäder i regionen då studentbostadsbristen slår väldigt hårt mot Stockholms konkurrenskraft som studie- och forskningsort. Men dessa bostäder bidrar inte bara till att minska bostadsbristen utan är också viktiga för att göra campus levande dygnet runt, säger Sten Wetterblad, regiondirektör på Akademiska Hus region Stockholm.

Bostäderna i Flemingsberg kommer att byggas utefter ett koncept som ByggVesta har utvecklat tillsammans med universitet och högskolor som ska ge plusvärden för studenterna. Bland annat blir de boende en del av en social miljö med aktiviteter och boendevärdar som motverkar utanförskap och bidrar till bättre studieresultat.

– Genom detta projekt blir vi en viktig aktör för att bygga studentbostäder i Stockholm. Med vårt koncept kommer vi att bidra till att göra Stockholm till en attraktivare studieort, säger Lars Jonsson, huvudägare i ByggVesta.

Student- och forskarbostäderna som nu ska byggas i Flemingsberg kommer att bli energieffektiva genom att de till största del värms upp av instrålad solvärme, hushållsapparater, belysning, verksamhet och av de boende själva, med tillskott av fjärrvärme.

Byggstart planeras till juni 2015 och därefter med första inflyttning efter två år.

Studentbostadsprojektet i Flemingsberg är en del i initiativet Sthlm6000+, ett stadsutvecklingsprojekt som lyckats ena regionens offentliga och privata aktörer för att ta fram fler studentbostäder i Stockholm. Tillsammans har kommuner, landsting, byggföretag, lärosäten och studentorganisationer skrivit under på att det senast 2017 ska finnas minst 6 000 nya inflyttningsklara studentbostäder och kötiden ska därmed kortas till under en termin.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]