[ Annons ]

Bild: Byggvesta
Publicerat 29 mars, 2017

Byggvesta bygger studiero i bullret

Byggvesta gör en storsatsning på student- och ungdomsbostäder. I ett bullerutsatt område i Nacka har man hittat ett sätt att kunna bygga 207 lägenheter.

Den 5 april tar Byggvesta första spadtaget för 207 nya lägenheter för studenter och unga i Ektorp, Nacka. Detta är en del i en större satsning, med över 1300 student- och ungdomslägenheter, som bolaget kallar Live to grow by Byggvesta. I 556 lägenheter har hyresgästerna redan flyttat in, och förutom Ektorp är ytterligare 546 lägenheter under produktion.

[ Annons ]

– Studentlägenheter behövs främst för studenterna, men också i de attraktiva stadsmiljöer vi vill skapa. Det här kommer också att utveckla Ektorps centrum och öka underlaget för handel och service, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun.

I konceptet ingår gröna kontrakt och anställda studentambassadörer som själva bor i huset och är engagerade i att skapa sociala aktiviteter och underlätta delningsekonomi.

I Ektorp bygger man i ett bullerutsatt område nära Värmdöleden. Därför kommer husen att placeras i vinkel för att skapa en tyst innergård. Med många och varierat placerade balkonger och en klassisk pergola får den terrasserade gården en campuskänsla som bjuder in till utomhusliv.

Lägenheterna blir en blandning av olika storlekar, från ettor på 24 kvadrat till tre rum och kök på 43 kvadrat, det är kompislägenheter särskilt utformade för vänner som vill dela bostad. Det kommer även att finnas gemensamma studierum och en lounge för social samvaro. Husen byggs med energisnål teknik med individuell mätning av värme, el och vatten.

– Jag är väldigt stolt över hur vi lyckas med arkitekturen här! Det kommer bli elegant front mot Värmdöleden och ett smycke i området. Husen får rena linjer och vita fasader. Genom en spännande fönstersättning, en gård med grönska året om och genomtänkt ljussättning jobbar vi mycket för att skapa en varm och lugn känsla, säger Anna Maria Sjölin, projektledare på Byggvesta.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]