Byggstudenternas banderoll var ett svar på sexistiska budskap från de senaste årens studentflak. Foto: Privat
Publicerat 20 juni, 2017

Byggstudenternas budskap mot sexism i branschen

Studentflakets protest mot machokulturen i byggbranschen applåderas – bostadsministern skickade blommor till initiativtagaren Hannah Leuchovius.

Byggstudenten Hannah Leuchovius och hennes klasskompisar på Bräckegymnasiet i Göteborg rullade iväg från sitt utspring med ett protestbudskap om läget i byggbranschen. ”Vi river machokulturen & bygger Sverige. Tjejerna från bygg”, stod det sprayat på avgångsstudenternas flak.

[ Annons ]

Bilden på byggstudenternas flak har spridits snabbt i flera medier sedan en lärare lagt ut den på Twitter. Nu strömmar påhejande reaktioner in. Bland annat från bostadsminister Peter Eriksson som skickat blommor, och Gustav Fridolin som hyllat protesten på sitt eget Instagram-konto, det berättar Hannah Leuchovius själv för tidningen Byggnadsarbetaren.

Hon berättar också att banderollen kom till som en protest mot de senaste årens grovt sexistiska budskap från manliga studenter.

– Det var dessutom en protest mot några killar på Bräckegymnasiet som ville göra något liknande, men det satte vi stopp för och gjorde vår banderoll istället, säger Hannah Leuchovius till Byggindustrin.

Inför årets studenttider uppmanade Sveriges byggindustriers ordförande Mats Åkerlind byggelever att lägga av med sexismen på sina studentflak. I en debattartikel i Aftonbladet skrev han att de kränkande budskapen har en direkt negativ effekt på byggbranschens strävan efter en jämställd rekrytering.

”För oss är det viktigt att få bort alla hinder som kan finnas för att de som är intresserade ska söka sig till oss – kränkande banderoller på studentflak från bygg- och anläggningsprogrammen är ett sådant”, skriver Mats Åkerlind.

Hannah Leuchovius, och de flesta av hennes klasskamrater, har redan fått jobb efter sina gymnasiestudier.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]