[ Annons ]

Sveriges Byggindustrier och Byggnads har nått överenskommelse och strejken är över. Foto: Shutterstock.
Publicerat 18 april, 2016

Byggstrejken är över – så blev avtalet

Sent på söndagskvällen kom beskedet. Sveriges Byggindustrier och Byggnads har kommit överens om ett nytt 13-månadersavtal. Avtalsvärdet är 2,2 procent på 12 månader och uppräknas till 2,38 procent på 13 månader. Därmed håller även byggavtalet industrins märke.

Trots att man lönemässigt hamnade långt ifrån Byggnads krav på 3,2 procent är förbundet nöjda med avtalet.

[ Annons ]

– Byggnads medlemmar kan sträcka på sig idag. Vi gick in i den här avtalsrörelsen med 31 viktiga krav för en modern byggbransch. Vi tog striden för att kvinnor, nyanlända och lärlingar ska få jobb i branschen. Och vi krävde mer ordning och reda. Nu har vi tagit ett stort steg framåt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Sveriges Byggindustrier anser att årets avtalsrörelse i alltför hög utsträckning kommit att handla om lönenivåer och märket. ”Det var först i ett väldigt sent skede som Byggnads ledning backade från kravet på 3,2 procent” skriver arbetsgivaren i ett pressmeddelande.

– Det är bra att Byggnads ledning nu tagit sitt ansvar och att vi har en ny överenskommelse. Vi har i årets avtalsrörelse fått igenom att löneökningen inte blir högre än den för industrin. Vi har även enats om ett 13 månaders avtal så att den konkurrensutsatta industrin i lugn och ro hinner sätta märket 2017, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Fakta/Några punkter från avtalet:

– 13 månaders avtal så att exportindustrin kan sätta märket i lugn och ro 2017.

– Avtalsvärdet är 2.2 procent på 12 månader och uppräknas om 2.38 procent på 13 månader.

– Partsgemensamt arbete kring jämställdhet, mångfald och kompetensförsörjning.

– Utökat mandat till fackliga förtroendemän i företaget som möjliggör att ta över ombudsmännens förhandlingsmandat.

– En utökad arbetstidsförkortning (ATK) med 2 timmar per år.

– Förslag från medlarna på introduktionsanställningsform för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för nyanlända och långtidsarbetslösa (ingår ej hemställan)

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]