[ Annons ]

Östra Centrum börjar byggas i augusti 2012 och väntas stå klart hösten 2014. Det slås fast i den tidsplan som Kristianstads kommun och köpcentrumkoncernen Steen & Ström nu har fastställt gemensamt.
Publicerat 17 juni, 2011

Byggstart för Östra Centrum i Kristianstad

Östra Centrum börjar byggas i augusti 2012 och väntas stå klart hösten 2014. Det slås fast i den tidsplan som Kristianstads kommun och köpcentrumkoncernen Steen & Ström nu har fastställt gemensamt.

För tre år sedan, i juni 2008, presenterades det första programförslaget för den nya stadsdelen Östra Centrum, med butiksgalleria, bostäder och parkeringshus i området mellan Nya Boulevarden och Södra Kaserngatan.

[ Annons ]

Sedan dess har processen dragit ut på tiden, bland annat på grund av den ekonomiska krisen, ägarförändring i Steen & Ström och försening av kollektivtrafikprojektet Kristianstadslänken.

Nu börjar alla pusselbitar falla på plats. Nyligen avslutade Steen & Ström köpet av Domushuset, och förvärven av de övriga fastigheterna kommer att ske inom kort. Kristianstads kommun och Steen & Ström fastställde på fredagen en gemensam tidsplan för det fortsatta projektet. I september väntas Kristianstads kommunfullmäktige anta detaljplan och exploateringsavtal.

När alla beslut är fattade, inleds en intensiv projekteringstid. I augusti nästa år kan spaden sättas i marken för den första etappen i den norra delen av kvarteret. Medan den byggs kommer den södra delen, på nuvarande Resecentrum, att fungera som tillfällig parkeringsplats. När den första delen med butiker och parkeringshus står klar hösten 2013, inleds bygget av nästa etapp i söder.

– Det betyder att vi räknar med att kunna öppna de första butikerna till julhandeln 2013. Vi är mycket nöjda med att äntligen kunna spika en tidsplan för Östra Centrum, som vi hela tiden har sett som en viktig del i vår expansion, säger Erik Lennhammar, Development Director på Steen & Ström.

– Det känns skönt att vi nu har kunnat konkretisera utbyggnaden av Östra Centrum. En rad faktorer har gjort att det har dröjt, men nu ser vi att det verkligen är på banan och jag övertygad om att det betyder mycket för centrums utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (FP).

Projekt Östra Centrum omfattar totalt ca 62 000 kvm och kommer med sina 25 000 kvm handel att innehålla ungefär 60 butiker. Förutom handel omfattar projektet bostäder och drygt 1 000 parkeringsplatser.  Investeringen beräknas till drygt en miljard kronor.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]