[ Annons ]

Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: Byggnads.
Publicerat 30 mars, 2016

Byggnads varslar

Byggnads varslar om strejk för omkring 60 företag och drygt 2 600 medlemmar med start den 12 april. Detta för att få bättre ordning och reda på byggarbetsplatserna, en ökad jämställdhet och för lärlingars rätt att fullfölja sina utbildningar, uppger förbundet.

Byggnads menar att varslet är nödvändigt för att komma till rätta med framtidens utmaningar eftersom de anser att Sveriges Byggnadsindustrier (BI) konsekvent förhalat förhandlingarna.

[ Annons ]

– Vi har tidigare uttryckt oro för att BI skjutit på de viktiga framtidsfrågorna och istället lagt allt fokus på makten över lönebildningen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Jag kan bara beklaga att det är precis där vi hamnat. Genom att förhala förhandlingarna har vi inte nått samförstånd inom en rad viktiga framtidsfrågor, exempelvis jämställdhets- och mångfaldsarbetet. Där är BI svaret skyldigt.

Men Sveriges Byggindustrier anser att Byggnads agerande är oansvarigt.

– Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid. I grund och botten handlar det om att Byggnads ledning inte vill förstå hur byggbranschens framtid ser ut, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier uppger att kontakter nu tas med Medlingsinstitutet.

Här listar Byggnads de yrkanden som förbundet vill ska tas upp i förhandlingarna.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]