Sedan årsskiftet måste alla som vistas på en byggarbetsplats registrera sina arbetspass i en elektronisk personalliggare.
Publicerat 18 augusti, 2016

Byggnads nöjda med personalliggare

Åtta månader efter att elektroniska personalliggare blev obligatoriskt på byggarbetsplatser får systemet en positiv recension från Byggnads.

Sedan årsskiftet har Skatteverket krävt digital registrering av vilka som vistas på en byggarbetsplats och när. Syftet är att komma åt svartjobb inom byggbranschen.

[ Annons ]

Inför det nya kravet var frågorna många, och Skatteverket genomförde omfattande informationsinsatser för att reda ut så mycket som möjligt. Bland annat gjordes en föreläsningsturné i landet.

Byggbranschens medarbetare har oroat sig för att arbetsgivarna skulle använda personuppgifter till att övervaka dem, men såhär långt efter att den elektroniska personalliggaren blev obligatorisk sammanfattar facket Byggnads i Gävle-Dalaregionen att systemet faktiskt fungerar bra.

– Företag och byggherrar har lyckats få till ett bra sätt att registrera enligt lagstiftarens krav, säger ombudsmannen Fredrik Jansson till Sveriges Radio Dalarna.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]