[ Annons ]

Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande. Foto: Knut Koivisto
Publicerat 19 januari, 2016

Byggnads: ”Det är bedrövligt”

Att det fortfarande är svårt för kvinnor att få jobb i byggbranschen är bedrövligt. Det anser Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. För att slå hål på förlegade attityder och machokulturer har förbundet därför påbörjat ett stort arbete för att nå förändring.

Det råder brist på arbetskraft inom byggbranschen samtidigt som kvinnor har svårt att få jobb på grund av förlegade attityder och machokulturer. Enligt en enkätundersökning som Byggarbetaren gjort upplever 37 procent av de tillfrågade kvinnorna att det finns ett motstånd från arbetsgivare inom byggbranschen att anställa kvinnor.

[ Annons ]

”På flera öppna frågor har kvinnorna svarat att de blivit bortvalda, eftersom arbetsgivaren tror att de inte orkar lika mycket som männen. En arbetsgivare tyckte att kvinnan var för kort och därför fick hon inte jobbet” skriver Byggarbetaren.

Nu uppger Byggnads att de kommer ta krafttag för att öka jämställdheten i branschen.

– Vi står inför en byggboom. Vi behöver bygga bostäder och infrastruktur så det smäller om det. Då behöver vi hela befolkningen till vår bransch, inte bara halva. Det är bedrövligt att det år 2016 ska vara svårt för kvinnor att få jobb i byggbranschen trots att hjulen snurrar. Byggföretagen måste ta sig i kragen och börja anställa tjejer. Det här duger inte, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

I förbundet har man påbörjat ett stort förändringsarbete för en ökad jämställdhet. En del i arbetet är kampanjen ”Stoppa machokulturen” som Byggnads tillsammans med Byggcheferna startade för snart ett år sedan.

Syftet är att få igång en diskussion på arbetsplatserna och göra medarbetare i branschen medvetna om fördomar, jargong och strukturer som begränsar oss som människor. På sikt hoppas vi givetvis att detta ska leda till en mer jämställd, öppen och tillåtande byggbransch” skriver Byggnads om kampanjen.

Det är både kvinnor och män som mår dåligt över den kultur som råder på många arbetsplatser, och en del avskräcks helt från att arbeta i byggsektorn.

– Attityderna mot kvinnor på byggena är ett problem för byggbranschen. Byggnads kongress har 2014 fattat ett beslut att organisationen behöver satsa på jämställdhet och en ökad andel kvinnor i branschen och i Byggnads. Vi hoppas också kunna bidra till en samhällsutveckling mot ett mer jämställt samhälle. Som en mansdominerad bransch har vi en viktigt funktion att fylla när det kommer till attitydförändringar.

Vad har ni mött för respons från era medlemmar? 

– Mest positiva. Både kvinnliga och manliga medlemmar har hört av sig och sagt ”äntligen, det här behövs!” Men många ställer sig nog undrande till om detta är något vi ska ägna oss åt när det finns andra problem i branschen, som dålig säkerhet till exempel.

I kampanjen ”Stoppa machokulturen” gick förbundet vi ut hårt med kontroversiella påståenden, vilket fick en del kritik men också en del hurrarop, enligt Johan Lindholm.

– Sticker man ut hakan så är det naturligt att det blir rabalder och det var det vi ville uppnå – att få igång en diskussion.

Men förändringen har hittills gått långsamt.

Att få in fler kvinnor i byggbranschen och i andra mansdominerade branscher är ju något man pratat om länge, varför tror du att det går så långsamt? 

– Det är en negativ spiral. Där det finns få kvinnor sprider sig en viss kultur som i sin tur försvårar för kvinnor att ta sig in. Vi hoppas kunna vända den spiralen.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]