[ Annons ]

Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken i Stockholm är en av de cirka 50 byggnaderna som kommer att öppnas upp under Open House i Stockholm. Foto: Tord-Rikard Söderström.
Publicerat 7 september, 2017

Byggnaderna som visas under Open House

Kika in på spelutvecklaren Kings huvudkontor, ta en tur i Bahnhofs serverhall eller gör ett besök i Karolinska Institutets nya aula. Under arkitekturfestivalen Open House öppnas ett femtiotal byggnader i Stockholm upp för allmänheten.

Open House kommer i år att arrangeras mellan den 6-8 oktober och ge allmänheten möjlighet att träda in i Stockholmsbyggnader som normalt sett inte står öppna. Det är andra året i rad som festivalen arrangeras i Stockholm i år är det ett femtiotal fastigheter som kommer att delta i festivalen.

[ Annons ]

Arrangörerna märker av ett stort intresse från allmänheten att få studera byggnaderna i Stockholm även från insidan.

– Folk sitter och surfar på Hemnet och går på visningar bara för att titta och vi såg hur köerna ringlade sig långa när den nya Citybanan förhandsvisades. Genom Open House Stockholm släpper vi in allmänheten i andra byggnader också. Men det finns även en djupare tanke med Open House om att stimulera till en delaktighet och debatt kring den gemensamma stadsmiljön, säger Elisabeth Martin, styrelseordförande för Open House Stockholm och vd för Stockholms Byggmästareförening.

I år kommer bland annat följande byggnader att vara öppna för allmänheten:

• Den kungliga vänthallen på Centralstationen

• Tobaksmonopolets fabrik, lager och huvudkontor ritat av Ivar Tengbom som idag är ett modernt kontor

• Impact Hub som samlar entreprenörer i Skandias före detta huvudkontor på Sveavägen 44 där bland annat Candy Crush Sagas skapare är hyresgäster

• Bahnhof serverhall Pioner under Vita Berget på Södermalm

• Ralph Erskins Lådan på Lovön

• Tech Farm som är ett så kallat co-living där 55 entreprenörer, digitala nomader och kreatörer delar bostad

• Wenner Gren-center

• Ericssons Telefonfabrik från 1930-talet vid Telefonplan

• Karolinska Institutets nya aula

• Murmestare Embetet med anor från 1620-talet på Västerlånggatan i Gamla Stan

Dessutom har festivalen lyckats få ett antal privatpersoner att öppna upp sina hem. Med på listan finns bland annat funkisradhusen på Ålstensgatan i Bromma och Villa Klippudden på Lidingö där Malin Glemme, grundare och creative director på det svenska designvarumärket Layered, bor.

– Vi märker att intresset och engagemanget från exempelvis fastighetsägare, privatpersoner, arkitekter och stadsplanerare att bjuda in allmänheten är stort här i Stockholm. Därför har vi även detta år lyckats få med väldigt många intressanta objekt. Stockholms stadsmiljö står inför stora förändringar. Därför är den mötesplats som Open House utgör mellan allmänheten och de som arbetar professionellt med att utveckla och bygga Stockholm viktigare än någonsin, säger Rikard Espling, projektchef för Open House Stockholm.

Hela programmet och mer information om festivalen hittar du här.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]