Publicerat 28 juli, 2021

Byggmaterialhandeln uppmanar regeringen att säkra tillgången på svensk cement

Branschorganisation Byggmaterialhandeln har i ett brev till näringsministern Ibrahim Baylan uppmanat regeringen att säkra tillgången på svensktillverkad cement, för att hålla byggbranschen och andra industrier igång.

Vädjandet till regeringen om att säkra tillgången på svensktillverkad cement kommer efter att mark- och miljööverdomstolen nekat Cementa ett nytt tillstånd för att bryta kalksten i Slite, Gotland.

"Ett stopp av brytningen av kalk i Slite innebär i praktiken ett effektivt stopp för merparten av de pågående och planerade bygg- och infrastrukturprojekten i Sverige. Att importera de volymer cement som krävs för att upprätthålla betongproduktionen och tillgodose bygg- och anläggningsbranschen bedöms i dagsläget vara omöjligt av en rad olika skäl", skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande.

På kort sikt vill de se säkrad tillgång på svensktillverkad cement, men på lång sikt uppges en politik behövas som tar hänsyn till byggbranschens behov av bland annat stabilitet och förutsägbarhet.

Jakob Häger
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]