[ Annons ]

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna. Foto: Magnus Glans
Publicerat 15 augusti, 2023

Byggkostnadsindex ökade med 8,5 procent på ett år

Det är framför allt höga räntekostnader på byggherresidan som lett till en stor ökning jämfört med i fjol. Det visar senaste statistiken från SCB.

Jämfört med juli 2022 har Byggkostnadsindex för flerbostadshus, som sammanställs av SCB, stigit med 8,5 procent. Entreprenörernas kostnader steg med 2,9 procent, vilket bidrog med 2,3 procentenheter till den totala ökningen i Byggkostnadsindex.

Byggherrekostnaderna steg med 33,4 procent och påverkade Byggkostnadsindex uppåt med 6,2 procentenheter. De ökade byggherrekostnaderna beror till stor del på att räntekostnaderna steg med hela 82,2 procent.

[ Annons ]

En viss ljusning kan dock skönjas, då det såg ännu sämre ut i juni 2023. Då var Byggkostnadsindex 9,6 procent högre jämfört med juni 2022.

Martin Lindvall, Samhällspolitisk chef, Fastighetsägarna, tycker att SCB:s senaste siffror bekräftar den fortsatt svåra situationen för bostadsbyggandet.

– Byggkostnadsindex har stigit med 8,5 procent det senaste året, och i detta ingår en anmärkningsvärd ökning av räntekostnaderna med mer än 80 procent på ett år. Det påverkar naturligtvis hushållens köpkraft, men tynger också den kapitalintensiva fastighetsbranschen. 

Han tror att det kommer dröja ytterligare en tid innan vi ser de första signalerna om någon form av vändning.

– Nedgången i bostadsbyggandet riskerar att bli långvarig och någon återgång till volymerna från toppåret 2021 kan inte skönjas under överskådlig tid, säger Martin Lindvall.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]