Foto: Shutterstock
Publicerat 20 mars, 2024

Byggindikatorn: Fortsatt upp för bostadsbyggande

Den positiva trenden med ökat bostadsbyggande fortsatte även under februari. Det visar nya siffror från Byggstartsindikatorn. Men sammantaget stod byggandet still.

Som Fastighetstidningen kunde konstatera för en månad sedan pekar mycket på att bostadsbyggandet har tagit lite fart, dock från väldigt låga nivåer. I Byggfaktas Byggstartsindikator var det upp med 2,2 procent under januari, och trenden fortsatte även under februari med indikatorn upp med 3,3 procent.

Men i övrigt byggande visar indikatorn, som bygger på uppgifter från landets största byggprojektdatabas, en mer vikande trend vilket sammantaget gör att det blev en marginell ökning under februari med 0,1 procent.

[ Annons ]

– Sammantaget har indikatorn legat ganska stabilt kring nuvarande nivå det senaste halvåret. Detta får ses som ett positivt tecken givet den nedgång som varit. Läget är dock fortfarande osäkert när det gäller hur mycket aktivitet det är i de byggstartade projekten, där det finns signaler om att vissa bara är byggstartade på pappret, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]