Foto: Shutterstock
Publicerat 21 februari, 2024

Byggindikatorn: Bostadsbyggandet äntligen upp igen

Bostadsbyggandet steg med 2,2 procent under januari. ”Nu har vi nått botten och är förhoppningsvis på väg upp”, säger Tor Borg, analyschef på Byggfakta.

Är det månne ett litet ljus i mörkret? För första gången på 30 månader pekar byggindikatorn för bostäder upp i stället för ner. Bostadsindikatorn steg med 2,2 procent under januari i år.

– Man kan tolka det som att bostadsbolagen nu ser ett stabilare ränteläge och har en lite positivare syn. Vi ser också att fler bostadsutvecklare vågar testa marknaden med säljstart av projekt, säger Tor Borg.

[ Annons ]

Han menar att fallet inom bostadssektorn är bromsat men understryker samtidigt att det finns stor osäkerhet kring denna statistik.

– Det bygger på uppgifter om byggstarter som bolagen skickar in till oss, sedan vet man inte om alla byggstartasfull ut. Det finns en risk att nya besked om inställda, framflyttade och nedskurna projekt kan leda till framtida nedrevideringar, säger Tor Borg.

Vi ser också att fler bostadsutvecklare vågar testa marknaden med säljstart av projekt.

Han konstaterar att lönsamheten är pressad för bostadsutvecklare som brottas med högre produktionskostnader samtidigt som priserna pressats ner på bostadsrättsmarknaden.

För hela byggsektorn är uppgången 0,5 procent mellan december och januari. Vid sidan av bostäder har det gått hyggligt bra för byggandet av industri. logistik och offentliga projekt, som till exempel fängelser och infrastruktur, dock med en liten minskning (0.1 procent) under januari.


Fakta: Byggstartsindikator tas fram genom en bearbetning av uppgifter från Byggfaktas byggprojektdatabas och bygger på de byggstartade nybyggnationsprojektens uppskattade byggkostnader. Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning så ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]