Publicerat 30 mars, 2021

Byggföretagen ser stark återhämtning för bygg- och anläggning kommande år

Branschorganisationen Byggföretagen prognostiserar en stark återhämtning för bygg- och anläggning under kommande år med ökat byggande och stigande sysselsättning. Det framgår av ett pressmeddelande.

Antalet påbörjade husbyggen väntas öka till 57 000 i år och stiga till 59 500 under 2022. Under 2020 var nivån 52 870.

– Bostadsbyggandet ökar igen efter några sämre år. Pandemin har påverkat nybyggnationen mindre än till exempel det skärpta amorteringskravet. Nu finns möjlighet till ett nytt momentum så länge politiken inte gör det svårare för vanliga löntagare att låna, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Bygg- och anläggningsbranschens sammanlagda investeringsvolym, som innefattar bostäder, lokaler och anläggningar, ökar från 535 miljarder kronor under 2020 till 554 miljarder kronor 2021.

– Samtidigt har regeringen inte gjort någon extrasatsning på infrastrukturen under pandemin. Vi räknar också med att det offentliga anläggningsbyggandet minskar redan 2022, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Totalt bedömer Byggföretagen att Sveriges BNP växer med 3,4 procent under innevarande år. Under 2022 spås en tillväxt på 3,8 procent.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]