[ Annons ]

Mats Åkerlind, vice vd på Byggföretagen.
Publicerat 11 januari, 2021

Byggföretagen: 3500 lärlingar riskerar slås ut

Nu varnar Byggföretagen för att flera tusen bygglärlingar runt om i landet riskerar att förlora sina jobb på grund av Tillväxtverkets permitteringsregler.

Uppdragen för svenska byggföretag minskar till följd av coronapandemin. En möjlighet att överleva krisen är att skicka hem anställda med det statliga permitteringsstödet. Men enligt Tillväxtverket, som är den myndighet som hanterar och tolkar korttidspermitteringarna, måste ett företag göra allt det kan för att sänka kostnaderna innan permitteringsstödet kan användas och betalas ut. Det innebär att lärlingar och praktikanter måste lämna jobbet först.

– Myndigheten förstår inte hur lärlingssystemet fungerar i byggbranschen. Nu måste regeringen se över reglerna, säger Mats Åkerlind, vice vd på Byggföretagen.

[ Annons ]

Han menar att byggbranschens lärlingssystem, som har anor från 1800-talet, är en del av en byggnadsarbetares karriärstart och inte jämförbart med en lärling eller praktikant i bredare benämning.

– Våra lärlingar är tillsvidareanställda precis som alla andra, men till lägre lön innan de mer formellt blir en i det övriga laget och får sitt yrkesbevis, säger Mats Åkerlind.

Enligt Byggföretagen riskerar i dagsläget 3500 bygglärlingar att förlora sina jobb samtidigt som många byggföretag som redan har lärlingar anställda inte kan lyfta permitteringsstöd.

– Om våra företag inte får möjlighet att plocka in lärlingar är risken stor att många lämnar branschen innan de ens har börjat. Kompetensförsörjningen försämras rejält. Arbetslösheten bland byggnadsarbetare har ökat. Nu vädjar vi till regeringen att se över reglerna, säger Mats Åkerlind.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]