Carin Stoeckmann, vd Byggmästar’n i Skåne, ordförande i Sveriges Byggindustrier och styrelseledamot i Svenskt Näringsliv. Foto: André de Loisted
Publicerat 11 september, 2019

Byggdirektören som anser att ansvar ska löna sig

Carin Stoeckmann, vd Byggmästar’n i Skåne är ny ordförande i Sveriges Byggindustrier. Hennes budskap till branschen är att öka digitaliseringen och att ge bättre förutsättningar för sund konkurrens.

Hon ger tydliga direktiv. Hjälmen och gula västen ska vara på. Fotografen André får inte klättra upp på byggställningen på taket eftersom den inte är helt säkrad än utan är under arbete. Carin Stoeckmann är noga med att säkerhetsrutinerna följs när vi besöker ett av bolagets byggen i Landskrona. Inte så förvånande har också hennes ledarskap av familjeföretaget stort fokus på att medarbetare ska vara trygga, trivas på jobbet och må bra.

[ Annons ]

– Det är medarbetarna som gör företaget. Mår de inte bra så presterar vi inte, och om personalen inte utvecklas kommer de att söka sig till andra arbetsgivare. I slutändan handlar det alltså också om lönsamhet, säger Carin Stoeckmann.

[ Fakta ]
CARIN STOECKMANN
Vd för Byggmästar’n i Skåne, ordförande i Sveriges Byggindustrier och styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.
Ålder: 47 år
Bor: Villa i Strandbaden utanför Höganäs.
Familj: Maken Per som arbetar på bolaget och två barn: Hampus, 20 och Hanna, 18.

Hållbarhet, påpekar hon, handlar inte bara om byggnaden utan även hur man tar fram byggnaden. Därför efterlyser hon också en större förståelse för hur prissättning i anbud påverkas av en bra arbetsmiljö.

– Det finns kunder som är intresserade av frågan och kunder som inte är fullt lika intresserade, säger hon diplomatiskt. Det händer att jag kör förbi en byggarbetsplats där vi själva inte fått kontraktet för att priset var för högt och så ser jag att de tullar på säkerheten. Då är det en upphandling där vi inte tävlat på lika villkor och det är inte sund konkurrens.

Carin Stoeckmanns budskap om ansvar kopplat till ekonomisk och social hållbarhet har gett eko inom byggvärlden och inom näringslivet. På en vägg inne på Byggmästarn’s kontor i Helsingborg hänger det diplom med utmärkelser som Sveriges friskaste företag (två år i rad för Syd och 1 år för hela Sverige), Årets företagare Skåne 2018 och Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj.

Och så i maj i år blev Carin Stoeckmann ordförande i Sveriges Byggindustrier vilket gett henne en större plattform för de frågor hon vill driva i branschen.

– Det var en förfrågan jag inte kunde säga nej till. Tänkte att om de stora bolagen känner förtroende för lilla mig så ställer man upp, säger hon och ler modest.

Stora ord är inget som kommer ur hennes mun. ”Jordnära, saklig och med fast hand”, säger en medarbetare på bygget när han ska karaktärisera sin chef. Han kunde även ha lagt till affärsmässig. När Carin Stoeckmann tog över styret över familjeföretaget 2005 var omsättningen 200 miljoner kronor per år, de senaste åren snurrar bolaget runt en miljard varje år och rörelsemarginalen för 2018 landade på 6,1 procent, bäst någonsin i bolagets historia.

En vd som är jordnära och styr med fast hand anser hennes anställda. Foto: André de Loisted

Även om byggbolaget fanns i familjen, hennes pappa Christer Dahlén startade det 1993, så var hennes engagemang oerhört svalt för sektorn i unga år.

– Jag bar väl som många andra 18-åringar på fördomar om olika branscher och jag förknippade byggen mest med cement, reglar och plåt. Det som intresserade mig var samhällsfrågor och att skriva. Därför var jag mest inne på att bli journalist, berättar Carin Stoeckmann.

Men när hon 27 år gammal började arbeta på Byggmästar’n insåg hon att byggen till stor del handlar om samarbete, kommunikation och inte minst att det finns utrymme för mycket kreativitet i en bransch som under lång tid varit fast i gamla strukturer.

– Jag har läst byggteknik men den delen är jag inte bäst på, det överlåter jag till andra. Min styrka ligger i att effektivisera, i att få folk att jobba åt samma håll och hitta lösningar som får arbetet att flyta bättre.

Hela byggbranschen måste bli bättre på att automatisera processer.

Här kommer även digitaliseringen in som Carin Stoeckmann gärna lyfter fram.

– Hela byggbranschen måste bli bättre på att automatisera processer. Fakturahantering, miljöloggbok, hämta ut information till klimatberäkningar eller livscykelanalys. Allt detta kan göras mer digitalt hos både byggare och byggherrar.

Innebär det då också att byggprojekten kan bli billigare? Byggkostnaderna har ju ökat mer än inflationen år efter år.

– Jo, så är det, men entreprenörerna har inte så höga marginaler, det är hård konkurrens och många saker kan inträffa i ett projekt. Skälen till att det blivit dyrare beror till stor del på att vi haft en högkonjunktur som pressat upp priser på material, på löner och inte minst mark. Nu är det lite lugnare och vi har märkt att det är lättare att få tag på betongelement, på fönster och underentreprenörer.

När Carin Stoeckmann är ute på byggen lägger hon sig inte i det byggtekniska. ”Det finns det andra som kan bättre”. Här med platschefen Jens Lindberg. Foto: André de Loisted

Hon påpekar att avkastningen hos utvecklare och fastighetsbolag varit högre och nog kikar även Byggmästar’n i Skåne mot den marknaden. De har byggt en del bostadsrätter, ägarlägenheter i egen regi i Höganäs, några industrilokaler som hyrs ut och nu tittar bolaget på två projekt med bostadsrätter i Staffanstorp och villor i Södra Sandby.

– Det kan skapa en verksamhet att bygga åt oss själva. Hitta och jobba fram projekt kommer kräva en större organisation. Att bygga i egen regi ger större avkastning men även större risk, konstaterar Carin.

Däremot är intresset inte så stort till att bygga hyresbostäder för egen förvaltning.

Jag är ingen vän av bidrag, de leder inte till effektivitet och utveckling för ett byggbolag.

– Nu när räntan är låg går det kanske att få ihop en sådan investering, men ett tydligt bevis på att något är skevt på marknaden är att staten måste införa investeringsbidrag för att bolagen ska få ihop kalkylen. Jag är ingen vän av bidrag, de leder inte till effektivitet och utveckling för ett byggbolag. Hellre att den som ska bo och inte den som bygger ska få bidraget.

Carin Stoeckmann har inte mycket till övers för hyresregleringen heller och hennes samhällsintresse bottnar i en övertygelse om att fri företagsamhet i kombination med tydliga regelverk för konkurrens på samma villkor och med hållbarhet är det som bäst driver Sverige framåt. Förutom i Sveriges Byggindustrier är hon även styrelsemedlem i Svenskt Näringsliv.

På bygget i Landskrona syns inga kvinnor förutom Carin Stoeckmann, på kontoret i Helsingborg är det några fler men ändå en mansdominerad miljö. Carin har förstås fått höra att det ”bara är för att hon är dotter till Christer” som hon sitter som vd.

– Då har jag tänkt att tids nog får de bilda sig en uppfattning om vem jag är och idag är det ingen fråga längre. Min far och andra ”gubbar” har också backat upp mig på ett bra sätt. Personligen anser jag inte att det är könet som ska avgöra vem som får ett jobb, enbart kompetens. Fast kvinnor kan ha svårt att ta sig in de nätverk där ofta män rekryteras från.

Och du hamnade högst upp på listan över Sveriges största kvinnliga entreprenör räknat efter omsättning?

– Ja, jag blev faktiskt väldigt förvånad när de ringde från tidningen Entreprenör. Jag trodde att det fanns många företag som var större än vårt, så egentligen är utnämningen av mig kanske inte ett så bra tecken. Jag får gärna bli omsprungen av andra kvinnor, det har jag inga problem med, tvärtom.

Foto: André de Loisted

[ Favoriterna ]
MOBILEN OCH RÅTTAN
Mobilen är helt nödvändig för att Carin Stoeckmann ska få jobbet och vardagen att fungera. Råttan är namnet på hennes häst, en fyraårig valack, som hon äger tillsammans med en beridare.  På pappret heter hästen Ratatouille men den fick smeknamnet från filmen om den matälskande råttan.
– Jag älskar att stå i stallet och mocka, då kan jag koppla bort allt annat, säger Carin Stoeckmann.

[ Fakta ]
BYGGMÄSTAR’N I SKÅNE
Omsättning: Familjeägt byggbolag med cirka en miljard i omsättning 2018 och 2019.
Medarbetare: Cirka 200 anställda, 2/3 delar hantverkare.
Projekt: Just nu 15 projekt i gång, bland annat en skola i Bunkeflostrand, hyreshus med 69 lägenheter i Helsingborg och 17 bostadsrätter och 13 strandhus i Borstahusen i Landskrona.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]