[ Annons ]

Nya hyresrätter har starkt drivit på senaste årets uppgång i byggbranschen. Det visar en analys från företaget Prognoscentret.
Publicerat 4 september, 2014

Byggbranschen skjuter fart

Nya hyresrätter har starkt drivit på senaste årets uppgång i byggbranschen. Det visar en analys från företaget Prognoscentret.

Att nya hyresrätter drivit på utvecklingen i byggbranschen är ett fenomen som inte kunnat observeras på många år. Rent allmänt konstaterar Prognoscentret i sitt pressmeddelande att bygginvesteringarna inom flera sektorer vände upp förra året. Analytikerna förväntar sig att tillväxten håller i sig under kommande år.

[ Annons ]

Nya lägenheter i flerbostadshus drog igång den positiva utvecklingen, men i år fick branschen även draghjälp av nya lokaler, framför allt industri, lager och kommersiella byggnader. Enligt Prognoscentret är det ljusare konjunkturutsikter i kombination med låga räntor och en god sysselsättningsutveckling som bidrar mest till utvecklingen.

Uppgången har påverkat de flesta sektorer i byggbranschen men det är nybyggnationen som ökar mest.

– Vi förväntar oss att bygginvesteringarna fortsätter upp de kommande åren men tillväxttakten bromsas upp, främst på grund av en tilltagande kapacitetsbrist, säger Bengt Henricson på Prognoscentret.

Stigande sysselsättning, låg ränta och måttliga byggkostnadsökningar har bidragit till att nyproduktionen av lokaler undvikit en mer omfattande nedgång sedan skuldkrisen. Påbörjandet har ökat starkt sedan årsskiftet samtidigt som beviljade bygglov och projektlistor visar att den positiva trenden håller i sig i höst. Renoveringsaktiviteten har även återhämtat sig då det varit fördelaktigt att upphandla projekt den senaste tiden.

På Prognoscentret spår man att ROT-sektorn fortsätter upp men att tillväxttakten mattas av, ett scenario som även gäller byggindustrin generellt. Problem att finna erfaren personal kan göra att farten avstannar. Branschen närmar sig kapacitetstaket vilket kommer att börja visa sig nästa år. De totala bygginvesteringarna går upp med 6 procent i år för att plana ut under 2015 och 2016.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]