Bygget av World Trade Center i Växjö. Foto: Mats Samuelsson
Publicerat 5 september, 2016

Byggboom i Växjö

Såväl hyresrätter, som bostadsrätter och villor ligger bakom det ovanligt höga byggtalet i Växjö. Nu hoppas kommunen få en byggbonus.

Under perioden 1 augusti 2015 till 31 juli 2016 började det byggas 961 bostäder i Växjö kommun, vilket är en av de högsta siffrorna någonsin. Bostäderna består av både hyresrätter, bostadsrätter och villor. Nu ansöker Växjö kommun om byggbonus från regeringen, ett statsbidrag som införts för att öka bostadsbyggandet i kommunerna.

[ Annons ]

– Alltfler vill flytta till och bo i Växjö och det är otroligt glädjande att vi nu ser så många nya bostäder. Ett ökat bostadsbyggande är en förutsättning för bra levnadsmöjligheter för våra invånare, säger Nils Fransson (L), ordförande i byggnadsnämnden i Växjö.

Hur mycket pengar en kommun som ansöker får, grundas på hur många påbörjade bostäder det varit under tolvmånadersperioden 1 augusti till 31 juli men också hur många nyanlända som blivit folkbokförda i kommunen under en tolvmånadersperiod. 1,85 miljarder kronor finns i potten 2016.

– Det är bra att Växjö och andra kommuner som tagit frågan på allvar premieras, bonusen kommer göra att Växjö kommun tillsammans med andra aktörer kan utveckla bostadsbyggandet i Växjö ännu mer, säger Catharina Winberg (M), ordförande i VKAB (Växjö kommunföretag).

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]