Bubbla eller ej? Att döma av panelen på Fastighetsmässan så blir det möjligen en prisnedgång på bostäder – men bara Bengt Hansson från Bostadskreditsnämnden tror på rejält prisfall.
– Vi lånar pengar som går till konsumtion och renoveringar men inte till produktion, det skapar en omöjlig situation. Enda skälet till att vi ännu inte har en bubbla är de låga räntorna, menar Bengt Hansson.
Men Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna i Stockholm, ser inga tecken på prisfall för bostäder. Han anser dock att det finns obalanser på marknaden, inte minst i tätorterna, på grund av för litet bostadsbyggande.
Även Sven Olof Johansson, vd för Fastpartner, ser inga tecken på det som USA och Spanien drabbats av.
– I Sverige har vi inte de spekulationsköp som i många andra länder där en person kanske köper fem, sex lägenheter att hyra ut. Här ha man en bostad och den ser man till att betala räntan på.
Däremot skulle han gärna se att bankerna var lite mer restriktiva i sin utlåning.
-90 procents belåningsgrad som bankerna hade är ju rätt nära ”subprime”-nivå. Och att inte kräva amorteringar är knappast ansvarstagande, menar Sven Olof Johansson.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, pekade på att de disponibla inkomsterna har ökat och att bankerna kräver marginal av låntagarna vid utlåning. Hon anser att Riksbankens fortsatta räntehöjningar är bästa medicinen mot bubblor.
Problemet med räntehöjningar är dock att de kan minska konsumtionen när folk måste betala sina högre bolån och därmed dämpa tillväxten och i förlängningen leda till arbetslöshet.
På frågan om vad man skulle göra i fall man var finansminister Borg svarade Bengt Hansson ” amorteringskrav”. Tomas Ernhagen skulle kalla in bostadsminister Stefan Attefall och Fredrik Reinfeldt till ett seriöst samtal om hur man ska öka bostadsbyggandet. Annika Winsth ville att politikerna ska göra det lättare för äldre människor med stora villor att sälja sina hus och på det sättet få mer omsättning av bostäder.