[ Annons ]

Foto: Nathan Grossman
Publicerat 4 mars, 2014

Bröderna som tar plats på arenan

Storebror Gustaf Hermelin är vd för Catena. Lillebror Christian Hermelin är vd på Fabege. Bondsönerna från Sörmland hamnade i fastighetsbranschen under Erik Paulssons bolagsparaply och har följts åt i hans spår. Men drömmen om det gemensamma bolaget lever än.

Björkvik – en liten sörmländsk ort mellan Nyköping och Norrköping. Antagligen mest känd för att före detta kommunalrådet och statsministern Göran Persson under sommaren levererade fängslande tal från scenen i Folkets park.

[ Annons ]

Det är här i den idylliska sörmländska landsbygden som Gustaf och Christian Hermelin under sent 1960-tal och tidigt 1970-tal växer upp på släktgården. Fem syskon, tre bröder och två systrar, där Gustaf är äldst och Christian yngst. Ett fritt sörgårdenliv där barnens tillvaro inte är inrutad av hämtningar och lämningar på dagis. I bygden utgår alla från att det blir äldste sonen Gustaf som tar över gården när pappa Bengt inte längre orkar med. Och att Christian, åtta år yngre, som nästan alla unga män i trakten blir mekaniker eller ingenjör för att sedan jobba på någon av de lokala industrierna i regionen, som Scania, SKF eller Ericsson.

Bröderna Gustaf och Christian Hermelin har följts åt genom  karriären i den svenska  fastighetsbranschen.
Bröderna Gustaf och Christian Hermelin har följts åt genom karriären i den svenska fastighetsbranschen.

Men så blev det inte. Gustaf råkade ut för en motorcykelolycka som ”tvingade” honom till att studera istället. Och Christan var nog inte ens påtänkt som bonde. Han lider av allergi och astma. Under skördetiden fick han sitta med gasmask uppe på traktorn. Istället blev det mellansonen Sven som fick ta hand om gården. Där är han fortfarande verksam. Fast Gustaf har en fot kvar i hembygden. Han köpte en granngård där han bor med sin familj. När vi ses på pendeltågsstationen i Solna, på väg till Fabeges huvudkontor i Arenastaden, uttrycker han stor glädje över att bo utanför Stockholm.
– Känslan av att bruka jord och vara i skogen finns i mina gener. En dag när jag blir stor ska jag bli jordbrukare, säger han och ler finurligt.

Små aforismer och filosofiska resonemang är frekventa i Gustafs vokabulär. Christian är den mer återhållsamma typen.
– Han är analytikern. Jag är mer hands-on. Vi kompletterar varandra bra, säger Gustaf.

Deras samarbete tog sin start i Norrland, närmare bestämt i Bastuträsk dit först Gustaf begett sig för att starta en möbelindustri i en stor tom fabriks- och lageranläggning. – Men jag insåg efter tag att det var roligare att hålla på med fastigheter. Vi började köpa tomma industrifastigheter och gjorde om dessa till småföretagshotell. In med en receptionist, en fax och en kopiator och så hade vi plötsligt något bättre att erbjuda. Något som kunderna kunde betala en högre hyra för, säger Gustaf. Samma filosofi har bröderna införlivat i bolagen senare i karriären. Öka mervärdet i befintliga fastigheter så går det att höja hyran och räkna hem investeringarna.
– Man måste våga satsa och se de stora dragen. Mycket går inte att räkna hem i början så det gäller att ha en stark vision, och förstås ägare som ger en mandat, säger Christian där vi sitter mitt i den växande Arenastaden som om utvecklingen går åt rätt håll kan rymma hisnande 400 000 kvadratmeter kontorsyta.

Det första äventyret i Norrland varade i fem år. Bara några månader innan fastighetskrisen 1990 sålde Gustaf av innehaven i möbel- och fastighetsbolagen för att få pengar till köpet av gården han nu bor på. Christian hade på sin brors inrådan läst ekonomi på universitetet i Umeå för att åtminstone en av dem skulle ha avslutade akademiska studier. Så var det dags för bröderna Hermelin att bege sig till Stockholm och starta det gemensamma fastighetsbolaget man planerat. Frågan var bara vilka fastigheter de skulle köpa. Christian konstaterade att priserna på bostäder var attraktiva efter 90-talets stora ras, 2 000 till 5 000 kronor per kvadratmeter för fastigheter i innerstan.

Arenastaden är Christian Hermelins ögonsten. Gustaf Hermelin, som också sitter i Fabeges styrelse,  följer områdets utveckling med stort intresse.
Arenastaden är Christian Hermelins ögonsten. Gustaf Hermelin, som också sitter i Fabeges styrelse, följer områdets utveckling med stort intresse.

– Det kan inte vara fel, tyckte jag. Gustaf höll med, även om han tyckte att det lät trist att hålla på att förvalta bostadshus. Så bröderna fäste istället blickarna på kommersiella lokaler. Planerna på det gemensamma bolaget lades på hyllan och Christian fick jobb hos Arcona och Gustaf blev intresserad av att köpa Saabs gamla fastigheter i Nyköping.

– Jag ville ha med BPA som finansiär men de hade investeringsstopp. Då tog jag kontakt med Erik Paulsson som blivit styrelseordförande i BPA. Jag lyckades övertyga honom på plats i Nyköping vilken fantastisk affär det skulle bli, säger Gustaf. Affären gjordes upp och Erik Paulsson, som tydligen fattat tycke för den driftige sörmlänningen, ville genast att Gustaf som gentjänst skulle hjälpa honom i BPA. Det som sedan följer kan man kalla för en ”Hermelin – Erik Paulsson love story”.

Överallt där den skånske bondsonen dyker upp finns Gustaf och Christian med i bilden. Först i bolaget Oskarsborg som sedan kom att bli Storheden som blev Wihlborgs som blev Klövern, Diös, Brinova och Platzer. Och som gick ihop med Fabege. En sfär med den gemensamma nämnaren Erik Paulsson. För Gustaf Hermelin är tiden på Klövern den mest spännande hittills i karriären. Dit kom han som vd 2002.
– När jag kom in fanns det fastigheter för en miljard kronor i bolaget och inga anställda. När jag slutade var det ett bolag med 150 anställda och fastig-hetsinnehav på 15 miljarder kronor, säger Gustaf.

Under hans tid på Klövern utvecklades koncepten med Science och Business Parks och byggandet av Kistamässan som magnet och motor för bolagets satsningar i området. En modell som påminner om Fabeges satsningar i Arenastaden, där Friends arena och det gigantiska köpcentret Mall of Scandinavia är dragplåstren som ska öka attraktiviteten och driva upp hyrorna. Gustaf Hermelins tid på Klövern fick ett rätt abrupt slut 2011 när han slutade som vd och senare även manövrerades ut ur styrelsen tillsammans med Erik Paulsson. Allt orkestrerat av den nya storägaren Rutger Arnhult som nu är vd på Klövern. Men han är inte bitter över att ha fått lämnat Klövern som han kallar ”sitt bolag”.

– Så är spelreglerna om man är på börsen och jag tycker att Rutger Arnhult är en duktig analytiker. Både sådana som Arnhult och sådana som vi behövs i denna bransch. De som jagar och de som sår och skördar efter en tid. Det är det som skapar dynamiken. Utan jägare finns det ju inte heller någon att sälja till, påpekar Gustaf. För Christian som varit på Fabege sedan 1998 (vd sedan 2007) har inte tillvaron varit lika turbulent. Mycket tack var gediget stöd av Erik Paulsson.

– Jag är nog inte lika ombytlig och rastlös som Gustaf. Jag trivs rätt bra med att gå till samma kontor varje morgon och gillar skapandet och projekt kanske mer än Gustaf, förtydligar Christian. Fabeges Arenastaden är Christians ögonsten. Varje gång han får tillfälle att tala om projektet i Solna låter han mer som en lycklig predikant än den eftertänksamma person han egentligen är.

Nu har vi förutsättningarna att göra arenastaden till Skandinaviens attraktivaste arbetsplats.
Christian Hermelin (till höger) 

– Tänk dig att för fem år sedan när vi började denna resa fanns det bara några sunkiga hus. Hyrorna låg på mellan 1 100 till 1 800 kronor per kvadratmeter och det var stora vakanser. Vi såg möjligheterna och tänkte att vi skulle fylla husen och dubbla intäkterna. Men med tiden insåg vi också att det gick att skapa än mer värde och att det fanns byggrätter att köpa. Och nu har vi förutsättningarna att göra Arenastaden till Skandinaviens attraktivaste arbetsplats, säger Christian. Ingen tveksamhet under resans lopp?
– Nej, faktiskt inte. Det är ett så fantastiskt område det här. Med spårbunden trafik och bara sju minuter från T-centralen. Det går fortare att ta sig hit än till västra Kungsholmen, Sundbyberg eller andra utvecklingsområden i Stockholm.

Hela vår värld förändras med e-handeln som växer, och med nya krav på att godsflöden ska hanteras på ett hållbart sätt.
Gustaf Hermelin

För Gustaf Hermelin fortsatte resan efter Klövern i Erik Paulssons eget bolag Brinova och sedan i Catena där han är vd från och med i år. Ett börsnoterat bolag som ska växa kraftigt inom logistik. Ett nytt område för honom, men kanske en trist sektor för en utvecklare som Gustaf Hermelin.
– Så kände jag det också i början. Hur spännande är det att bygga en plåtlåda på ett gärde? Men intresset växer när man kommer in en ny bransch och ser möjligheterna även här. Hela vår värld förändras med e-handeln som växer och med nya krav på att godsflöden ska hanteras på ett hållbart sätt. Då förstår man att det är dags att bygga logistiknoder och det är vad vi nu satsar på.

Någon konkurrenssituation mellan bröderna tycks inte råda, och eftersom Gustaf sitter i Fabeges styrelse så är de gemensamma intressena överordnade. Att det skulle vara något problem att ha sin bror i styrelsen ser ingen av dem.
– Om det är någon som skulle våga säga till mig att lägga ner en idé eller att dra mig tillbaka så är det Gustaf. Då vet jag att det kommer från hjärtat och att han vill mitt bästa, säger Christian. Och trots att det i dagsläget inte finns några konkreta planer på att starta det gemensamma bolaget är drömmen inte bortglömd. Absolut inte. Inte just nu men det kommer säkert bli av någon gång, säger Gustaf.

Fakta Christian Hermelin

Född: 1964 i Björkvik.
Bor: Lidingö.
Aktuell: Verkställande direktör i Fabege.
Familj: Fru och tre barn.

Tio frågor till Christian Hermelin

Hus som inte borde ha byggts: 80-tals hus som rivs idag borde inte ha byggts.
Fastighet jag gärna ägt: Helst vill jag äga allt men om jag ska behöva välja en fastighet, blir det Norrmalmstorg 1.
Min bästa egenskap: Prestigelöshet.
Min sämsta egenskap: Kan bli bättre på att berömma bra insatser.
Senast läst bok: Barnbok för min nioåring.
Musik jag helst lyssnar på: Musik är inte viktigt för mig. Jag lyssnar på vad som helst.
Paradrätt i köket: Pasta Bolognese.
Hit åker jag gärna på semester: Fjällen.
Favoritpryl: Har inte fått den än. Min eldrivna bil.
Dold talang: Det är ont om dolda talanger.

Fakta Gustaf Hermelin

Född: 1956 i Björkvik.
Bor: Gård i Björkvik.
Aktuell: Som vd för Catena sedan september 2013.
Familj: Fru och tre tonåringar.

Tio frågor till  Gustaf Hermelin

Fastighet jag gärna ägt: World Trade Center i Stockholm.
Senast lästa bok: ”Stolt men inte nöjd” av Pär Nuder.
Paradrätt i köket: Vilt – gärna biffar.
Hit åker jag gärna på semester: Italien – alltid god mat.
Favoritpryl: Mina ”motor-prylar”.
Dold talang: En rackare på att sy i knappar som faller av.
Hur vill du tillbringa din pension? Som mentor och jord- och skogsbrukare.
Var lägger du din mobiltelefon när du sover? Så långt bort från sängen som möjligt.
Hur håller du dig i form? Jakt och fysiskt arbete.
När lärde du dig senast någonting nytt? Jag brukar lära mig något nytt varje dag!

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]