Tända ljus och vidbränd mat är de vanligaste orsakerna till bostadsbränder. Men den senaste tiden har allt fler fastighetsägare börjat oroa sig för att batterier till elcyklar ska börja brinna.
Batterier till elcyklar och elsparkcyklar som laddas i lägenheter har seglat upp som ett orosmoln hos många fastighetsägare i södra Sverige. Detta efter flera tillbud där batterier utvecklat brand och giftig rökbildning.
Bland annat bröt en brand ut i Malmö efter att ett batteri laddats på balkongen. Elden spreds sedan till flera intilliggande balkonger, och sammanlagt åtta personer fick föras till sjukhus. Tidigare i somras bröt en liknande brand ut, och även då fick åtta personer föras till sjukhus med lindriga skador.
– När de här batterierna inte hanteras på rätt sätt och inte laddas på rätt sätt finns det risk att de blir brandfarliga, och det finns en oro kring det här hos våra medlemmar, säger Ólöf Sigmundsdottir, fastighetsjurist på Fastighetsägarna Syd.
Hon har ingen statistik över hur vanligt det är med brinnande batterier, men säger att hon allt oftare får samtal angående problemet.
– För något år sedan så var det inte alls vanligt med den här typen av frågor, men bara de senaste månaderna så har det kommit in fler och fler frågor kring detta, säger Ólöf Sigmundsdottir.
Därför vill hon gå ut med information om detta till fastighetsägare så att de kan informera sina hyresgäster vad de ska tänka på för att förhindra brand.
– En brand kan få förödande konsekvenser. Det kan ju kosta miljonbelopp att återställa och tar mycket tid och energi för fastighetsägaren. En brand kan också innebära enorma konsekvenser för hyresgästerna. Det kan vara så att ett helt hem som man har byggt upp under ett helt liv bara försvinner över en natt. I värsta fall leder en brand till dödsfall.
Viktigt att tänka på är att man inte ska ladda batteriet i hallen, eftersom det är en utrymningsväg. Likaså ska man bara ladda när man är hemma och vaken. Därför ska man inte ladda på natten, eller ens om man bara springer ner på Ica eller till tvättstugan.
Räddningstjänsten Syd råder att man använder laddare som är CE-märkta; alltså att man inte köper laddare till en billig peng som har ett annat certifikat. Då kan det göra att batterierna inte laddas på korrekt sätt och att de antänder.
Brandskyddsföreningen rekommenderar framför allt fyra saker som alla bör ha i sin bostad: brandvarnare, handbrandsläckare, brandfilt och spisvakt. Något särskild åtgärd för just batteriladdning av elcyklar finns inte, men grundregeln är att om elektriska apparater börjar brinna ska man först dra ur kontakten. Kväv sedan branden med brandfilt eller vatten. Med en pulversläckare kan man släcka direkt utan att dra ur kontakten.
Ólöf Sigmundsdottir tycker också att fastighetsägare bör känna till hur man ska agera och vad man har för ansvar om det mot förmodan sker en brand. Om brand inträffar i en fastighet uppstår det ofta flera frågeställningar som fastighetsägaren kanske inte ställts inför tidigare.
På Fastighetsägarnas hemsida finns det mer information kring detta. Där framgår bland annat följande:
- Om en lägenhet totalförstörs upphör hyreskontraktet att gälla. Hyresvärdens skyldigheter gentemot hyresgästen upphör omedelbart, liksom kravet på att betala hyran. Enligt nya regler kan dock bostadshyresgäster i vissa fall ha rätt till ett nytt hyresavtal.
- Hyresgästens rätt är beroende av att hyresgästen inom tre månader från det att avtalet förföll meddelar hyresvärden att han eller hon vill bli erbjuden ett nytt hyresavtal. Hyresgästens rätt är även beroende av att det framstår som skäligt att hyresvärden ska lämna ett sådant erbjudande. Om hyresvärden är ett företag som främst hyr ut lägenheter anses det i regel skäligt att hyresvärden lämnar ett erbjudande om ett nytt hyresavtal.
- För de lägenheter som fått mindre skador och bara behöver evakueras en kortare tid har kontrakten inte förfallit. Hyresgästens hemförsäkring gäller då, och försäkringsbolaget får hjälpa till med ersättningslägenheter och ersättning för förlorat lösöre. Hyresvärden har alltså ingen skyldighet att ordna ersättningslägenheter. Däremot har hyresgästerna rätt till hyresnedsättning för den tid då lägenheten inte kan användas.
- Beroende på fastighetsförsäkringens utformning kan hyresvärden – förutom ersättning för själva skadorna på fastigheten – få ersättning för förlust av hyresintäkter.
– Behöver man ytterligare stöd går det som medlem bra att ringa till vår medlemsrådgivning eller anlita oss för ytterligare hjälp, avslutar Ólöf Sigmundsdóttir.