[ Annons ]

Med grafiska linjer från 1961 byggs nu fastigheten på med 14 nya lägenheter och takträdgård. Illustration: Axeloth och Ordinary Studio
Publicerat 13 november, 2015

Brf satsar på att bygga eget

Den makalösa utsikten över Söders takåsar är redan på plats. Snart påbörjas bygget av de 14 exklusiva lägenheterna på Brf Täppans tak.

Visionen är en grön oas på 13:e våningen. På projektets hemsida (döpt efter fastighetens byggår, www.1961.today) tipsas bland annat om växter lämpliga för att klara klimatet på ett tak – havtorn är ett av tipsen.

[ Annons ]

Andreas Lönnroth är medlem i föreningen och driver projektet – möjligt då han också är arkitekt. Foto: Johan Jeppsson
Andreas Lönnroth är medlem i föreningen och driver projektet – möjligt då han också är arkitekt.
Foto: Johan Jeppsson

Men själva anledningen till det stora byggprojektet är av betydligt mer byråkratisk art.

– Detta är en fastighet med stora lokalytor. Lokalhyrorna stiger med marknaden, medan bostädernas värde baseras på bruksvärdet. Därför har vi under årens lopp krupit allt närmare gränsen för att klassas som oäkta förening, säger Andreas Lönnroth, projektledare och själv boende i huset.

Den bästa lösningen visade sig helt enkelt vara att ändra balansen mellan inkomsterna genom att utöka andelen bostäder.

–?I ett andra steg ville vi försöka få så bra ekonomi i projektet att vi skulle få råd att beta av nödvändigt underhåll på vår fastighet, säger Andreas Lönnroth.

Inte nog med att man finansierar bland annat en omfattande fasadrenovering och effektiviserar husets ventilation. Håller kalkylerna blir brf Täppan en skuldfri förening med kraftigt sänkta månadsavgifter.

– Ett tredje skäl var att också skapa plusvärden för de som idag bor i fastigheten, säger Andreas Lönnroth.

Det pluset blir den gemensamma takträdgården som också kommer att rymmas på taket.

Föreningen bestämde sig för att driva hela projektet själva. Något som kan vara ytterst vanskligt då en bostadsrättsförening sällan själva har den kompetens som krävs.

I Brf Täppan fanns det dock. Och det var Andreas Lönnroth – som till yrket är arkitekt. Men det innebär samtidigt en riskfylld jävssituation.

– Våra advokater menade dock att så länge allt sker öppet och till marknadsmässiga arvoden så är det egentligen bara en fördel eftersom jag har en god inblick i fastigheten.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]