Publicerat 12 december, 2018

Brexit skapar osäkerhet på fastighetsmarknaden

Fastighetsmarknaden har inte påverkats i så hög grad av Brexit, men det finns en oro hos framförallt europeiska investerare menar Catellas analytiker Thomas Beyerle.

När britterna röstade nej till EU i juni 2016 sände det chockvågor även ut i fastighetsmarknaden och en del fastigheter såldes till lägre värderingar. Nu har marknaden stabiliserats men Thomas Beyerle, Head of group research på Catella med bas i Frankfurt, förväntar sig att det fortsatt blir en avvaktande marknad, inte minst för osäkerheten kring villkoren som man till sist landar på i Brexitförhandlingarna.

[ Annons ]

– London kommer även efter ett Brexit vara finanscentrum nummer ett i Europa. Det har talats om att en del marknader kan flytta till Paris och Frankfurt men vi kan inte se att det sker i så stor skala. De jobb som försvunnit i London inom den finansiella sektorn beror dessutom mer på ökad digitalisering mer än Brexit, menar Thomas Beyerle.

En drivkraft till att transaktionsmarknaden hålls uppe är att pundet försvagats vilket framför-allt gjort att investerare dykt upp från asiatiska länder.

– Det gap som eventuellt blir av att europeiska investerare lämnar marknaden kommer snabbt ätas upp av investerare från Singapore, Malaysia och Kina, menar Thomas Beyerle.

Brexit har dock påverkat kontraktstiderna där hyresgäster i finanskvarteren nu skriver på för fyra, fem år istället för tidigare tio år. Det värsta scenariot menar Thomas Beyerle är om en hård Brexit leder till att fabriker flyttar sin produktion till det europeiska fastlandet, eller till Irland.

– Britterna kan inte bara leva på intäkter från finanskvarteren i London.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]