[ Annons ]

Köplusten hos utländska fastighetsinvesterare har ökat succesivt sedan 2016. Hittills i år står de för närmare 30 procent av transaktionsvolymen.
Publicerat 12 september, 2019

Brexit ökar intresset för svenska fastigheter

England ner och Sverige upp. Samtidigt som fastighetsmarknaden dippat i Storbritannien på grund av Brexit har utländska pengar sökt sig till Sverige, inte minst till logistikfastigheter.

Brexit är inte bra för Sveriges ekonomi, men kanske inte så dåligt för svensk fastighetsmarknad. Under det första halvåret 2019 minskade transaktionsvolymen i Storbritannien med 31 procent, visar siffror från Real Capital Analytics Europe Capital Trends Q2-rapport. I Sverige har dock halvåret och inte minst sommaren varit en intensiv period, där transaktionsvolymen enligt Pangea Property Partners redan den sista juli var uppe i 100 miljarder.

[ Annons ]

– Vi kan mycket väl hamna på 200 miljarder vid årets slut, säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea.

Cirka 30 procent av köparna har varit utländska investerare och Mikael Söderlundh tror att man ser Sverige som ett stabilt land med börsbolag som är genomlysta. En annan bidragande orsak är även den svaga kronan mot dollar och euro.

– Många av oss rådgivare är ofta i London, vilket skapar kontakter och öppningar till affärer.

Det som framför allt utländska köpare haft fokus på den senaste tiden är logistikfastigheter som stått för 25 procent av volymen. Normalt är det runt 10 procent.

– Här ser vi ett tydligt trendskifte och det är nästan bara utländska köpare på listan; som Blackstone, Prologis och tyska Allianz tillsammans med CBRE. Det köps till rekordhöga priser och många svenska ägare passar på att sälja, säger Mikael Söderlundh.

Ute i Europa är det generellt en mattare marknad. Vid sidan av Storbritannien har även Danmark, Tyskland och Frankrike tappat mark under senaste halvåret. Förutom i Sverige är det även livligt i Spanien, Finland och inte minst Tjeckien där volymerna steg med 75 procent. Huvudstaden Prag är extra het med 169 procent högre volym.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]