Flera av fastighetsbranschens företrädare ser fram emot en dialog med regeringen om hur hyressättningen för nyproduktion kan lösas.
Regeringen tittar nu på en lösning för höjningar av presumtionshyror i nybyggda lägenheter efter den kritiserade domen i Svea hovrätt förra sommaren. “Det har inte blivit en lyckad situation”, säger Johan Davidson, statssekreterare hos bostadsminister Andreas Carlson (KD), i en intervju med Altinget.
Enligt hyreslagen får nybyggda lägenheter ha presumtionshyror i 15 år, vilket bostadsbolagen tog med i kalkylerna över lönsamheten för att bygga nytt. Tidigare fick hyrorna höjas i den utsträckning det var skäligt med hänsyn till den allmänna hyresutvecklingen på orten. Det prejudicerande domslutet i Svea hovrätt slog dock fast att en skälig höjning av presumtionshyran högst får vara hälften av den årliga procentuella höjningen.
Benny Axelsson, fastighetsjurist och chef för Hyresförhandling på Fastighetsägarna MittNord, sade efter domslutet till Fastighetstidningen att han inte trodde att begränsningarna i höjningarna kommer sända rätt signaler till bostadsbyggare. En åsikt som delas av många i branschen, och som nu nått fram till regeringen.
Johan Davidssons besked välkomnas av Kent Persson, Heimstadens samhällspolitiska chef, som ser fram emot en dialog med regeringen om hur hyressättningen för nyproduktionen kan lösas.
– Sverige upplever en kraftig inbromsning av bostadsbyggande och riskerar ett totalstopp av byggandet av nya hyresrätter, något som också Boverket och andra aktörer inom branschen varnat för den senaste tiden. Det i sig kommer förstärka lågkonjunkturen och hota tillväxten i Sverige. Därför är det avgörande att det skapas en tilltro till att investera i hyresrätter i Sverige, säger Kent Persson.
Osäkerheten efter de senaste årens höga kostnadsökningar för byggande, sjunkande fastighetsvärderingar, höjda räntor, samt osäkerhet kring presumtionshyran, gör att det enligt honom inte går att investera i nyproduktion av hyresrätter i Sverige.
– För oss är det helt avgörande att hyressättningen på nyproduktionen klaras ut och att det sker skyndsamt. Vi ser idag små möjligheter att på både kort- och lång sikt investera i nyproduktion av hyresrätter i Sverige. Vi fullföljer givetvis de projekt vi har i gång och de åtaganden vi har. Men efter det är det mycket svårt att räkna hem nyproduktion i Sverige.

Stefan Ränk, vd, Einar Mattsson, menar att presumtionshyresmodellen har varit en skakig konstruktion sedan hyreslagen förändrades 2011, eftersom den bygger på produktionskostnader och inte på hyresgästernas betalningsvilja.
– Vi arbetar sedan några år tillbaka med en egen hyresmodell i vår nyproduktion som uppskattas av hyresgästerna och som gör att vi även kan bygga i nuvarande konjunkturläge.
En lagstiftning likt den som föreslogs av utredaren om Fri hyressättning i nyproduktionen skulle stärka den modellen, menar Stefan Ränk.
– Det skulle skapa förutsättningar för att locka tillbaka de utländska investerare som nu lämnat den svenska bostadsmarknaden. Bedömare menar att 50 miljarder försvunnit från den svenska bostadsmarknaden på grund av hovrättsdomen. Hållbara och begripliga spelregler är så viktigt på området där långsiktighet är en viktig del av affären, säger Stefan Ränk.

Även Martin Lindvall, samhällspolitisk chef för Fastighetsägarna Sverige, välkomnar att regeringen uppfattat hur de förändrade villkoren påverkat branschen.
– Effekterna av hovrättens avgörande illustrerar att regelverk kring hyressättningen har betydelse för benägenheten att investera i fler hyresrätter. Regeringens insikt om problematiken leder förhoppningsvis till en bredare översyn av hur systemet kan förbättras. Vi ser fram emot att konstruktivt medverka i en sådan process, säger Martin Lindvall.
Fakta: Presumtionshyra i nyproduktion
I Sverige sätts majoriteten av hyrorna enligt bruksvärdessystemet, det vill säga utifrån det praktiska värde en lägenhet har och inte utifrån marknadsvärdet. För nybyggda lägenheter får en hyra sättas utan att man gör någon bedömning av lägenhetens praktiska värde.
Hyran får gälla under 15 år och är en så kallad presumtionshyra. Under de 15 åren får dock höjningar göras i förhållande till de höjningar som sker på orten. Reglerna om presumtionshyror i nyproduktion infördes 2006 med syftet att ge bättre ekonomiska förutsättningar att investera i hyresrätter och på så sätt öka incitamenten att bygga.
Källa: Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen